Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici su otkrili tajnu genetskog koda tumora na prostati.


Otkriće bi moglo značajno promijeniti tretman u liječenju od te opake bolesti, koja samo u Velikoj Britaniji godišnje ubije 10.000 muškaraca i od koje oboli čak njih 35.000, piše Daily Mail.

Vezani članci Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Slučaj Line Budak: U KBC-u Zagreb proveden nadzor, zaključeno da nije bilo propusta Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Bolnica objavila rezultate nadzora slučaja Line Budak: "Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška"

>> Rak prostate otkrivat će psi - 'njušenjem'

Razbijanje tog genetskog koda otvara mogućnost i da se svakom pacijentu napravi njegova 'karta mutacije', odnosno da se naprave precizni nalazi njihovih mana koje se kriju iza bolesti. Time bi liječnici mogli odrediti najbolji tretman za liječenje tih pacijenata.

Razvijaju se lijekovi za suzbijanje rasta i formiranja raka prostate

'Ovo je transformirajući trenutak u razumijevanju biologije raka prostate', smatra dr. Mike Berger s Harvarda, autor američke studije u kojoj se opisuje kako su znanstvenici riješili genetski kod tog oblika raka. Ono što su znanstvenici otkrili u promatranju tumora jest da je svaki imao oko 5.900 pogrešaka te da su čitavi 'paragrafi' DNK sekvence raka prostate krivo poredani.

To znači da se zabilježene promjene i pogreške direktno vežu za rast i formiranje tog tumora. Sukladno tome, u proizvodnji su već određeni lijekovi koji ciljaju na upravo te gene, kako bi spriječili formiranje ili rast tumora kod pacijenata. Studija znanstvenika s Harvarda objavljena je u časopisu Nature.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju