Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje i za druge vrste raka

Otkrili kako se rijetka vrsta raka kože može sama izliječiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili na koji način rijetka vrsta raka može izliječiti samu sebe. To otkriće bi moglo voditi do izlječenja i drugih vrsta raka.

Rijetka vrsta raka kože, poznata pod nazivom Ferguson-Smith bolest, naglo se razvije, a onda neočekivano nakon nekoliko tjedana se i sama izliječi. Znanstvenici su otkrili na koji način to radi glavni gen TGFBR1.

Pročitajte i ovo Rano otkrivanje karcinoma - 3 Neki su mogli biti spašeni Svaki peti stanovnik Hrvatske umre od karcinoma, a odaziv na preventivne preglede je i dalje loš U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Pročitajte savjete stručnjaka Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti?

Taj gen je uključen u stvaranje proteina i ponaša se kao 'kočnica', koja sprječava rast tumora. No kada se tumor ipak razvije i postane agresivniji, stanice počinju slati krive signale i tumor se širi još većom brzinom.

Pacijenti ubrzo razviju puno malih tumora, no u jednom trenutku dogodi se prekretnica i tumori bez gena TGFBR1 izliječe se sami, piše Telegraph.

>> 'Rak je bolest isključivo modernog društva'

Znanstvenici su do ovih rezultata došli u istraživanju, provedenom na Sveučilištu Dundee, i to provjerom DNA 60 pacijenata s tom bolesti i 110 njihovih zdravih rođaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene