Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

'Rak je bolest isključivo modernog društva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija britanska studija govori kako je rak bolest koja se razvila isključivo utjecajem čovjeka.

Faktori kemijskog zagađenja okoliša i dijeta, samo su dio razloga koje navodi studija koju je provelo sveučilište Manchester. U antičko doba, rak je bio iznimno rijetka bolest, pokazala je studija, u kojoj su se proučavali ostaci i pisani dokumenti iz doba starog Egipta i Grčke, objavilo je spomenuto sveučilište na svojim stranicama.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Slika nije dostupna Iznimno rijedak slučaj Rak može prijeći s majke na nerođeno dijete

>> Svakih šest minuta od raka dojke umire jedna žena

Znanstvenici su uspjeli pronaći tek jedan zabilježen slučaj bolesti raka, a istražili su na stotine egipatskih mumija i pisane dokumente, kako bi pronašli dokaze za postojanje te bolesti. Ono što su zaključili jest, da rak nije postao masovna bolest zato što se životni vijek čovjeka produljio, već je rast počeo s industrijskom revolucijom.

Nagli rast bolesti uvjetovan modernizacijom

'U industrijaliziranim društvima, rak je drugi iza kardiovaskularnih bolesti kao uzročnik smrti. U antičkim vremenima, ta je bolest bila izuzetno rijetka. Ne postoji ništa u prirodnom okolišu što može uzrokovati rak. Stoga, to je bolest koju je stvorio čovjek, zagađenjem okoliša i promjenom načina života i prehrane', pojasnila je profesorica Rosalie David.

David je dodala kako je jedna od najvažnijih stvari koju je njihova studija postigla, stavljanje bolesti raka u povijesni kontekst i perspektivu. 'Možemo jasno govoriti o stopi oboljenja od raka u ranim društvima, jer sada imamo puni pregled. Gledali smo unazad nekoliko milenija, ne samo nekoliko stotina godina i prikupili smo gomilu podataka', rekla je David.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene