Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabraniti prodaju dok se ne dokaže da nisu opasne

Oprezno s e-cigaretama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elektroničke cigarete trebale bi biti zabranjene zbog njihove potencijalne štetnosti za zdravlje, barem dok se ne dokaže suprotno, tvrde istraživači sa Sveučilišta Kalifornije.

Njihovo istraživanje samo ‘potpaljuje’ već postojeću kontroverzu oko cigareta na bateriju, koje sadrže nikotin, različite okuse te još neke kemikalije. Problem se pojavio kada je ove jeseni, američka Organizacija za hranu i lijekove, ‘uhvatila’ pet distributera e-cigareta u pomalo sumnjivim proizvodnim metodama, te lažnom reklamom u kojoj se tvrdi da e- cigarete pomažu ljudima u prestanku pušenja.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

>> VIDEO: Šokantna američka kampanja protiv pušenja

Studija je pronašla mnoge nedostatke u elektroničkim cigaretama, te potencijalne opasnosti po zdravlje. Istraživači su proučili šest različitih brendova e-cigareta koje su trenutno na tržištu, te otkrili mnoge ‘minuse’.

Rezultati istraživanja

Naime, navodi se kako je tekućina koja sadrži nikotin, iscurila iz mnogih omota cigareta, također, proizvodi su teško rastavljani ili otvarani bez da ne ostavi tragove nikotina po rukama, nema roka trajanja, nema upozorenja o opasnosti po zdravlje, cigarete za koje se tvrdi da uopće ne sadrže nikotin, identične su kao one koje sadrže velike doze nikotina, te ih je, nakon što se izvade iz kutija, nemoguće razlikovati.

Naše opservacije sadrže dokaze koje bi službenici trebali uzeti u obzir te elektroničke cigarete ukloniti s tržišta, barem na određeno vrijeme, dok se ne izvrši kontrola kvalitete, poručili su znanstvenici Nadalje, sve cigarete imaju nejasnu i nedovoljno točno opisanu količinu nikotina, od 6 pa sve do 24 miligrama. Niti jedan proizvođač ne nudi objašnjenje kako se riješiti pitanje otpada elektroničkih cigareta, a internetske stranice često sadrže informacije i tvrdnje oko znanstvenih dokaza blagotvornog djelovanja ovih cigareta.

'Smanjuju bore oko očiju'?

Na primjer, oglas jedne od tvrtki proizvođača ovih cigareta bio je: ‘Unutar samo dva tjedna, kapacitet vaših pluća povećat će se za 30 posto…Bore oko vaših očiju postati će manje zamjetljive.’

Kako e-cigarete ne ispuštaju dim, dopuštene su pušačima da ih koriste u prostorima gdje je zabranjeno pušenje, te se u tu svrhu većinski i koriste. Ali istraživači tvrde kako niti to ne bi trebalo biti dopušteno, barem dok se ne istraži njihov potencijalno štetni učinak na zdravlje.

‘Naše opservacije, sadrže dokaze koje bi službenici trebali uzeti u obzir, te elektroničke cigarete ukloniti s tržišta, barem na određeno vrijeme, dok se ne izvrši kontrola kvalitete, odlaganja otpada, te dok se ne odbace sumnje o štetnosti ovih cigareta na zdravlje čovjeka’.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene