Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opovrgnuto sedam medicinskih mitova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U božićnom izdanju stručnog časopisa British Medical Journal koji tradicionalno donosi nešto "lakše" znanstvene teme, skupina američkih znanstvenika objavila je članak u kojemu razbija predrasude o nekim uvriježenim medicinskim mitovima.

Tako se, primjerice, u časopisima, posebno onim specijaliziranim za žensko čitateljstvo, može pročitati da je dnevno unošenje u organizam osam čaša čiste vode iznimno zdravo, no liječnici tvrde da za takvu tvrdnju nema nikakva znanstvenog temelja.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić Izaziva neplodnost, mijenja DNK, sadrži čip... Bernard Kaić razbija najčešće mitove o cijepljenju: ''Kad dođem u dućan, sve kovanice iz blagajne polete na mene. To se vama ne događa?'' Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Svaki šesti par je neplodan Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

Časopis donosi i ostalih šest mitova:

- Čitanje pri slabom svjetlu može oštetiti vid.

Većina oftalmologa vjeruje kako je malo vjerojatno da čitanje pri slabom svjetlu može ostaviti stalne posljedice, no može utjecati na pojavu povremenog škiljenja, češće treptanje ili poteškoće u izoštravanju slike.

- Brijanje utječe na to da dlake rastu brže

Znanstvena istraživanja pokazala su da brijanje nema nikakva učinka na debljinu ili gustoću dlake koja ponovno izrasta, no kratke oštre dlake koje izrastu nedugo nakon brijanja ostavljaju dojam dojam debljine i gustoće, za razliku od duljih dlaka koje su na krajevima tanke.

- Konzumiranje purećeg mesa uspavljuje ili omamljuje

Činjenica je da pureće meso sadrži aminokiselinu triptofan koja se metabolizira u serotonin što utječe na san i raspoloženje. No, pureće meso sadrži istu količinu triptofana kao pileće meso ili govedina.

- Koristimo samo deset posto moždanih sposobnosti

Ovaj se mit pojavio 1907., no znanstvenici tvrde da nijedno područje mozga nije sasvim neaktivno.

- Kosa i nokti nastavljaju rasti i nakon smrti

Ovaj mit potječe iz romana strave. Znanstvenici su objasnili kako se nakon smrti koža suši, što dovodi do njezina povlačenja, pa s vremenom nokti izgledaju dulji.

- Mobilni telefoni u bolnicama opasni su

Unatoč zabrinutosti zbog ovakve mogućnosti, znanost je dokazala da postoji minimalna interferencija mobilnih telefona s medicinskom opremom koja nije opasna po zdravlje.

Istraživanje su proveli profesor pedijatrije Aaron Carroll s
Instituta Regenstrief u Indianapolisu i stipendistica na Institutu za zdravlje djeteta pri Medicinskom fakultetu Indiana Rachel Vreeman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene