Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od 1. listopada Hrvatska uvodi cijepljenje protiv HPV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj će se od 1. listopada sve zainteresirane srednjoškolke moći cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV), najčešćeg uzročnika karcinoma vrata maternice.

Cjepivo koje se daje u tri doze ukupno stoji oko 3.000 kuna, potvrdio je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Idete li na preventivne liječničke preglede? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Borba protiv raka vrata maternice Zagreb financira cijepljenje svih 14-godišnjakinja

Cijepljenje bi se trebalo odvijati preko ordinacija školske medicine, obzirom da su one najeduciranije za savjetovanje mladih o odgovornom spolnom ponašanju, rekao je Kaić.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar najavio je kako će Grad Zagreb adolescenticama iz socijalno ugroženijih obitelji participirati prvu od tri doze cjepiva, koliko je potrebno za djelotvornu zaštitu.

Hoće li svim zagrebačkim srednjoškolkama biti omogućena besplatna jedna doza cjepiva bit će odlučeno naknadno, rekao je Šostar.

U svijetu se protiv HPV-a koriste dva cjepiva - Garasil i Cervarix, a u Hrvatskoj je registriran samo Gardasil koji se može naći u veledrogerijama, rekao je predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga.

Gardasil je četverovalentno cjepivo, koje štiti od HPV tipova 6, 11, 16 i 18. Prva dva tipa uzrokuju dobroćudne genitalne bradavice, tzv. kondilome, dok su 16 i 18 onkogeni virusi koji najčešće uzrokuju rak vrata maternice. Cervarix je dvovalentno cjepivo za zaštitu od HPV tipova 16 i 18.

Eljuga ističe kako se za kvalitetnu zaštitu treba cijepiti prije
stupanja u spolne odnose, a prema nekim parametrima za Hrvatsku to bi trebalo učiniti prije 14 godine.

Napominje kako cjepivo nije stopostotna zaštita od karcinoma vrata maternice, već samo zaštita od četiri vrste HPV virusa, te
apelira na odgovorno spolno ponašanje mladih.

Hrvatska liga za borbu protiv raka podržava cijepljenje, ali nikako cijepljenje bez edukacije.

Eljuga istiće kako na godinu pola milijuna žena u svijetu obolijeva od raka vrata maternice, od čega polovica umre. U Hrvatskoj svake godine obolijeva njih 350, a oko 100 ih umre. 

Kako bi se javnost upoznala s opasnostima vezanim za HPV,
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je zajedno s Ligom za borbu protiv raka nedavno pokrenulo akciju 'Zdravka' u sklopu koje su dijeljene brošure s osnovnim informacijama o HPV-u.

Ministarstvo zdravstva uskoro kreće s pilot-studijom koja će se provesti na 120.000 žena u dobi od 20 do 65 godina. U prvoj fazi studije ženama će na kućne adrese biti poslane edukativne brošure s pozivima na ginekološke preglede, a u drugoj fazi će se uz Papa test uvesti genotipizacija HPV-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene