Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova metoda snimanja

Novo otkriće: Spermiji se ne žele kretati ulijevo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova tehnika snimanja mikroskopom otkrila je vrlo zanimljive detalje oko spermija.

Inženjer s UCLA-a, Aydogan Ozcan, razvio je metodu snimanja kretanja individualnih spermija, koristeći platformu za fotografiranje 'bez leća', prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedaleko od Teksasa Pronađen nasukan nakon uragana: Razotkriven misterij zubatog čudovišta ''bez očiju'' Slika nije dostupna REVOLUCIONARNO OTKRIĆE DOKAZ NOVOG NAČINA NASTANKA ŽIVOTA Spajanje spermija i jajašca nije jedini put do potomstva

>> Inteligentniji muškarci imaju kvalitetnije spermije

Kako bi pratili spermije, Ozcan i njegov tim postavili su dvije LED lampice, jednu crvenu i jednu plave, pod međusobnim kutem od 45 stupnjeva i uperili ih u tekućinu s uzorkom spermija. Pod tim osvjetljenjem, spermiji bacaju holografsku sjenu, sjenu kojom se dobivaju 3D slike, a Ozcan je spermije na taj način snimao i dobivene fotografije i snimke obradio.

Ta tehnika njegovom je timu omogućila praćenje oko 15.000 spermija istovremeno. Ono što je tim promatrajući spermije na taj način otkrio, jest da se oko pet posto spermija ne kreće pravocrtno, već spiralno. Ono što ih je još više iznenadilo jest da se 90 posto tih spermića, koji se kreću spiralno, uvijek kreće udesno.

Spermiji su sićušne muške reproduktivne stanice, koje se zapravo kreću iznimno brzo. U jednoj sekundi spermij može prijeći prostor jednak 25 njihovih dužina. Za usporedbu, da bi se čovjek kretao tako brzo, morao bi trčati brzinom od 864.000 kilometara na sat.

Praćenje spermija pod mikroskopom, znanstvenicima je, zbog velike brzine tih stanica, bila velika muka pratiti. Spomenuta nova tehnika, taj je posao znatno olakšala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene