Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi ljekovi produžili životni vijek za 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući napretku medicine i novim lijekovima životni vijek ljudi produžen je u posljednjih 50 godina za 30 godina, a smrtnost je smanjena za više od 45 godina, rečeno je na Konferenciji o inovativnosti koju je organizirala Udruga inovativnih proizvođača lijekova.

Proizvodnja lijekova danas je iznimno zahtjevna i skupa, pa su se tako u posljednjih desetak godina troškovi proizvodnje novog lijeka utrostručili. Svake godine proizvođači razvijaju 7.000 novih molekula, među kojima se njih 100-injak razvije do lijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite zalihe HALMED poslao upozorenje: Privremena obustava nekoliko serija lijeka Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više"

Godišnje se na tržištu pojavi 35 inovativnih lijekova, no prosječan rad na novom lijeku traje 16 godina, a 70 posto farmaceutskih tvrtki nikada ne ostvari povrat uloženih sredstava u neki lijek, istaknuo je na skupu akademik Željko Reiner.

Udruga proizvođača inovativnih lijekova broji 25 vodećih proizvođača, a cilj joj je osigurati što veću dostupnost inovativnih lijekova hrvatskim građanima, rekao je predsjednik Udruge Dario Naletilić. Njezine članice osiguravaju skoro 45 posto hrvatskog tržišta lijekova.

Na Konferenciji je sudjelovao i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je rekao da inovativni lijekovi trebaju biti dostupni svim građanima po prihvatljivim cijenama jer izravno utječu na poboljšanje kvalitete života i ekonomski napredak jednog društva.

Na konferenciji je predstavljen i Kodeks Udruge o principima etičkog promoviranja lijekova i načina prenošenja informacija o farmaceutskim proizvodima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene