Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksperimentalni lijek etravin budi nadu pacijentima zaraženim virusom AIDS-a za koje dosadašnji tretmani nisu djelovali, prema istraživanjima objavljenim u medicinskom listu the Lancet.


Molekula nazvana etravirin je nova u obitelji inhibitora ne-nukleotidne inverzne transkripcije i mogla bi biti alternativa za pacijente koji su postali otporni na tu vrstu anti-HIV lijekova. 

Vezani članci Slika nije dostupna Znate li koliko ljudi u Hrvatskoj živi s HIV-om? Slika nije dostupna USPJEŠNOST 93% Otkriven koktel lijekova koji sprječava širenje HIV-a

Rezultati ispitivanja u drugoj fazi procesa procesa novih lijekova su ohrabrujući.

Volonteri su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je primala
koktel antiretrovirusa sa testiranim lijekom, a druga koktel pilula s placebom.

Zadatak ispitivanja je bio da se pomoću lijekova protiv HIV-a
postigne smanjenje količine virusa u krvi ispod 50 kopija u mililitri krvi, tj. ispod praga otkrivanja kako bi se omogućila obnova imunitetnih obrana koje je virus oslabio.

Radi se o kontroli infekcije, jer sadašnji tretmani ne omogućuju izliječenje od AIDS-a uz potpuno oslobađanje od virusa.

U 24. tjednu tretmana, 56 i 62 posto pacijenata dva pokusa s
etravirinom su postigli taj rezulatat, prema 39 i 44 posto u skupini pod placebom.

Neželjene nuspojave etravirina su opisane kao slabe do umjerene i, osim promjena na koži, mogu se usporediti s onima u skupini koja je dobivala placebo.

Pacijenti su već liječeni desecima retrovirusa čija je učinkovitost slabila i obolijevali bi od jedne ili dviju bolesti zbog slabljenja organizma, poput tuberkuloze ili gljivičnih oboljenja.

Etravirin na polovicu smanjuje kliničko napredovanje bolesti u
praćenom razdoblju, smatra Bernard Hirschel u članku o tom ispitivanju koje bi trebalo trajati 48 tjedana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju