Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva muškarca koja su obojica bila zaražena HIV-om i imala rak, vjerojatno su oslobođena virusa. Ovo daje nadu da su znanstvenici na pragu otkrivanja lijeka za virus koji uzrokuje AIDS.


Liječnici s rezervom govore o njihovu potpunom izlječenju, ali dvije godine nakon transplantacije koštane srži, nigdje u njihovu tijelu više nema nikakve naznake HIV-a.

>> Prvi čovjek izliječen od AIDS-a: I dalje sam HIV negativan!

Vezani članci Slika nije dostupna Obećavajuće vijesti: Dijete iz Južne Afrike izliječeno od HIV-a? Slika nije dostupna Nova obećavajuća molekula protiv AIDS-a

'Svi znaju za berlinskog pacijenta. Željeli smo vidjeti može li jednostavnije liječenje imati iste rezultate.', rekao je dr. Daniel Kuritzkes koji je nadgledao studiju. Pacijenti oboljeli od AIDS-as podložni su bolestima raka, pa uglavnom prestanu uzimati lijekove za HIV prije nego počnu s liječenjem raka. 'To pomaže virusu da se vrati u njihovo tijelo i napadne donatorske stanice.', dodaje Kuritzkes.

Oko 34 milijuna ljudi zaraženo je HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Od AIDS-a je dosad umrlo 25 milijuna ljudi. Ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, ali koktel lijekova nazvan antiretroviralna terapija (ART) može donekle kontrolirati virus i održavati zdravlje pacijenata.

No, bez obzira koliko dugo pacijenti koristili ART, nisu izliječeni. Znanstvenici pokušavaju otkriti način kako trajno odstraniti virus iz tijela. Ova trojica muškaraca pružaju nadu u pronalazak pravog lijeka za HIV.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.