Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah nakon pušenja

Niža inteligencija uzročnik srčanih bolesti?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niža inteligencija je nakon pušenja glavni predskazatelj srčanih bolesti, objavili su britanski znanstvenici.

U opsežnoj studiji britanskog vijeća za medicinska istraživanja otkriveno je da je niži kvocijent inteligencije (IQ) povezan sa srčanim bolestima i smrću, i predstavlja važniji indikator za razvoj kardiovaskularnih bolesti od bilo kojeg drugog faktora rizika izuzev pušenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike Slika nije dostupna Teška srčana oboljenja u porastu Dug boravak na poslu povećava rizik od srčanih bolesti

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti muškaraca i žena u Europi, SAD-u i većini industrijski razvijenih zemalja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bolesti srca i dijabetes odgovorni su za 32 posto smrti u svijetu.

Studija MRC-a, u kojoj su analizirani podaci 1.145 muškaraca i žena starih oko 55 godina i praćeni u razdoblju od 20 godina, pokazala je da su pušenje, niža inteligencija, nizak prihod, visoki krvni tlak i slaba tjelesna aktivnost, pet najvažnijih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Voditelj istraživanja David Batty rekao je da postoji nekoliko razloga koji bi mogli objasniti zašto osobe s nižim kvocijentom inteligencije imaju veći rizik za razvoj bolesti, a to se ponajprije odnosi na njihov pristup 'zdravom ponašanju'.

Nužna snažna kampanja o javnom zdravlju

Oni koji ignoriraju ili ne uspijevaju shvatiti savjete o štetnosti pušenja ili koristima zdravog načina prehrane i tjelesnoj aktivnosti po zdravlje, vjerojatnije će biti izloženi većem riziku, napisao je u časopisu 'European Journal of Cardiovascular Prevention'.

Batty smatra da je u pristupu rješavanja toga problema nužna snažnija kampanja o javnom zdravlju. 'Iz perspektive javnoga zdravlja, IQ se može povisiti ranim podučavanjem i školskim programima', dodao je.

Britanska zaklada za srce smatra da jedan od načina tiskanje jednostavnijih, uočljivijih i preciznijih deklaracija na prehrabenim proizvodima, kojima bi se korisnicma bolje predočilo koja hrana nosi visok, koja umjeren, a koja nizak rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene