Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Niža inteligencija je nakon pušenja glavni predskazatelj srčanih bolesti, objavili su britanski znanstvenici.


U opsežnoj studiji britanskog vijeća za medicinska istraživanja otkriveno je da je niži kvocijent inteligencije (IQ) povezan sa srčanim bolestima i smrću, i predstavlja važniji indikator za razvoj kardiovaskularnih bolesti od bilo kojeg drugog faktora rizika izuzev pušenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Studija pokazala: Multivitaminski pripravci ne štite vas od raka Slika nije dostupna I stanice stežu remen

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti muškaraca i žena u Europi, SAD-u i većini industrijski razvijenih zemalja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bolesti srca i dijabetes odgovorni su za 32 posto smrti u svijetu.

Studija MRC-a, u kojoj su analizirani podaci 1.145 muškaraca i žena starih oko 55 godina i praćeni u razdoblju od 20 godina, pokazala je da su pušenje, niža inteligencija, nizak prihod, visoki krvni tlak i slaba tjelesna aktivnost, pet najvažnijih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Voditelj istraživanja David Batty rekao je da postoji nekoliko razloga koji bi mogli objasniti zašto osobe s nižim kvocijentom inteligencije imaju veći rizik za razvoj bolesti, a to se ponajprije odnosi na njihov pristup 'zdravom ponašanju'.

Nužna snažna kampanja o javnom zdravlju

Oni koji ignoriraju ili ne uspijevaju shvatiti savjete o štetnosti pušenja ili koristima zdravog načina prehrane i tjelesnoj aktivnosti po zdravlje, vjerojatnije će biti izloženi većem riziku, napisao je u časopisu 'European Journal of Cardiovascular Prevention'.

Batty smatra da je u pristupu rješavanja toga problema nužna snažnija kampanja o javnom zdravlju. 'Iz perspektive javnoga zdravlja, IQ se može povisiti ranim podučavanjem i školskim programima', dodao je.

Britanska zaklada za srce smatra da jedan od načina tiskanje jednostavnijih, uočljivijih i preciznijih deklaracija na prehrabenim proizvodima, kojima bi se korisnicma bolje predočilo koja hrana nosi visok, koja umjeren, a koja nizak rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. (Hina)