Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ne pretjerujte s botoxom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina američkih liječnika nedavno je izdala upozorenje o rizicima pretjeranog uzimanja većih doza potencijalno smrtonosnog botoxa u sklopu kozmetičkih tretmana, izvijestila je Američka liječnička udruga, iznijevši kao primjer četiri nedavna fatalna ishoda takvih nestručnih zahvata kod kojih su korištene znatno više doze od dopuštenih.

Liječnici su također upozorili da se tijekom spomenutih kozmetičkih tretmana koristio botulin namijenjen laboratorijskoj uporabi. 

Pročitajte i ovo Posljedice estetske operacije - 1 ukupno 14 žrtava Nove žrtve zagrebačkog kirurga: "Osjećam se poniženo, prevareno, nakaradno." Javio se i on. Pozvao ekipu Provjerenog i onda ih izvrijeđao… Slika nije dostupna Od sredine prosinca dostupna svima Spasonosna injekcija za liječenje raka pluća stigla u BiH, prvi pacijent već na terapiji

Dr. Daniel Chertow iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante upozorio je kako liječnici i pacijenti moraju biti svjesni opasnosti povezanih s ilegalnim korištenjem proizvoda botulina koji nemaju licencu.

U četiri slučaja prijavljena Centru u Atlanti, ustanovljeno je da je pacijentima ubrizgan pripravak botulina tipa A iznimno visoke koncentracije čije korištenje u kozmetičke svrhe nije ni dopušteno. 

Ta je vrsta botulina namijenjena laboratorijskim istraživanjima, a ne za kozmetičke zahvate na ljudima, izvijestili su američki liječnici.

Kao znak upozorenja naveli su još jedan slučaj. Liječnik neimenovane američke klinike ubrizgao je trima svojim pacijentima i sebi - u razna područja lica četiri do šest kura injekcija botoxa, nakon čega su kod svih uslijedili gotovo jednaki simptomi poput uznapredovale slabosti i abnormalnosti živaca koji kontroliraju funkcije poput pokretanja facijalnih mišića te mišića odgovornih za gutanje. 

Dva su pacijenta nakon spomenute kure prijavila i pojavu otežanog disanja.

Unatoč tomu što stručnjaci još ne mogu definirati precizno fatalnu dozu botoxa, preporučuju liječnicima korištenje oko 40 mikrograma ovoga spoja po kilogramu pacijentove težine. 

Također su izvijestili da pacijenti u ovome slučaju nisu umrli jer im je hitno pružena liječnička pomoć. Liječnik koji je i sam bio sudionik priznao je krivnju te je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Znanstvenici upozoravaju kako se klinički mogu koristiti isključivo proizvodi koji su dobili službenu dozvolu, a britanski liječnik Paul Stapleton smatra kako bi trebalo donijeti precizne odredbe o uporabi botoxa u kozmetičkim tretmanima, jer strahuje da ništa neće spriječiti nekvalificirane i nedovoljno obučene osobe da sebi ili drugim pacijentima ubrizgavaju neprikladne količine i često smrtonosne injekcije botoxa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene