Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najviše se bacaju lijekovi na recept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom akcije zbrinjavanja starih lijekova iz domaćinstava, koja je trajala od 15. prosinca 2006. do 15. veljače ove godine, prikupljeno je jedanaest 700-litarskih kontejnera lijekova.

Više od 93 posto prikupljenih lijekova, odnosno 12.488 pakiranja, su lijekovi koji se izdaju na recept, a prepisuju se u terapiji kroničnih bolesti. 

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja"

Najbrojniji među njima su oni koji se koriste u liječenju 
kardiovaskularnih bolesti, bolesti središnjeg živčanog sustava, te analgetici i antibiotici, rekla je dr. Danijela Štimac iz Odjela za farmakoepidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Činjenica da se najviše bacaju lijekovi koji se koriste u terapiji kroničnih oboljenja ukazuje kako se pacijenti ne pridržavaju u
dovoljnoj mjeri uputa liječnika, odnosno nisu ustrajni u primjeni terapije, rekla je dr. Štimac.

Dodala je da je u kontejnerima bilo svega 6,2 posto, odnosno 832 pakiranja lijekova koji se kupuju bez recepta.

Cilj akcije je bio potaknuti građane da dotrajale lijekove nastave odlagati u za to predviđene spremnike, a ima ih svaka ljekarna u sustavu Gradskih ljekarni, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje dr. Zvonimir Šostar.

Predsjednik Uprave Plive- Hrvatska Matko Bolanča izrazio je
zadovoljstvo što su se u akciju uključile i neke ustanove i domovi zdravlja.

Akcija je provođena u suradnji s zagrebačkom tvrtkom C.I.A.K. d.o.o. koja je redovito praznila spremnike i lijekove odvozila u Vojnić, gdje ima vlastito ovlašteno skladište opasnog otpada. 

Troškove prikupljanja i zbrinjavanja otpada u cjelosti je snosila Pliva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene