Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boli li odrastanje? Mnogi školarci imali bi svoju verziju odgovora na ovo za njih veoma važno pitanje.


'Ne boli. Ja nemam neke probleme, a ni ostali u mom razredu', uvjerena je Karolina Bacinger, učenica Osnovne škole Kuršanec. No profesorica Zvonka Rakuša smatra kako djeca nisu svjesna što to pitanje točno znači. 'Ponekad riječi bole znatno više od fizičkog nasilja, a među njima su česta zadirkivanja, kojih mogu postati svjesni tek kad malo odrastu', rekla je.

Vezani članci Iustracija Sud postrožio kaznu: Voditelj folklora dvije godine silovao 11-godišnju djevojčicu Vatrogasne ljestve / Ilustracija Drama u Puli: Maleno dijete ostalo zaglavljeno u kupaonici, vatrogasci nisu smjeli provaliti

'Djeca se, posebno tijekom puberteta, susreću s brojnim problemima. To su promjene koje nastupaju na njihovom tijelu, ali i u ponašanju, sukob s odraslima, problemi s koncentracijom i poteškoće u učenju, želja za upoznavanjem nečeg novog', pojasnila je školska liječnica Dijana Uvodić Đurić najčešće probleme s kojima se susretala tijekom svoje dugogodišnje prakse.

Dodala je kako im u rješavanju tih problema trebaju zajedno pomoći školski liječnici, psiholozi, sociolozi, roditelji, a važna je i uloga vršnjaka. 'Oni su jedni drugima ponekad najbliži. Ako imaju povjerenja u prijatelja, njemu će se prvom povjeriti', dodala je.

>> Sken mozga može otkriti hoće li dijete biti kriminalac

'Najvažnije je da se prepozna da dijete ima neki problem, čak i ako šuti o tome, a onda će se uvijek naći neki način da se do njega dopre i pomogne mu se', zaključila je Uvodić Đurić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju