Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muškarci koji spavaju manje od 5 sati skloniji debljanju i dijabetesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci koji spavaju manje od pet sati dnevno, odnosno tijekom noći, imaju više izgleda da postanu pretili ili da dobiju dijabetes, ustvrdili su japanski znanstvenici.

Manjak sna stimulira proizvodnju hormona koji otvara apetit, objasnio je profesor s Medicinskog sveučilišta u Japanu Yishitaka Kaneita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Projekt 10.001 Dalmatinac VIDEO: Sjajno otkriće hrvatskih znanstvenika Slika nije dostupna Veći izgledi za obolijevanje Popodnevni san povezan s dijabetesom

Manja količina sna "povećava apetit i potrebu za visokokaloričnom hranom", objasnio je. Istraživanje je provedeno u razdoblju između 1999. i 2006. na 21.693 muškarca.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su spavali manje od pet sati tijekom noći, a na početku istraživanja 1999. bili su normalne tjelesne težine, dobili na težini, za razliku od muškaraca koje su imali normalan san, dulji od pet sati.

Znanstvenici su također ustvrdili da su muškarci koji su spavali manje od pet sati imali 1,27 puta više izgleda da se kod njih razvije povećana razina šećera u krvi, koja u konačnici može dovesti do dijabetesa.

Podaci za žensku populaciju nisu objavljeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene