Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mobilni telefoni štetni za spermu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki stručnjaci pozivaju na intenziviranje istraživanja kako bi se utvrdilo utječe li česta uporaba mobitela negativno na mušku plodnost. Britanski, pak, znanstvenici smatraju da uzrok nije mobitel, nego pretjerano sjedenje prilikom korištenja istoga.

Američki znanstvenici utvrdili su da korištenje mobitela četiri sata dnevno razrjeđuje muško sjeme, a kod muškaraca koji se k tome jako malo kreću i ono što od sjemena ostane izrazito je slabe kvalitete.
 
Istraživanje je provedeno na uzorku od 364 muškarca, na njemu su radili znanstvenici iz Clevelanda, a predstavljeno je na konferenciji u Američkom udruženju za reproduktivnu medicinu iz New Orleansa.
  
No, britanski stručnjaci smatraju da je tako nešto nemoguće ukoliko se pri korištenju mobitela aparat ne nalazi u blizini testisa. Oni su skloniji uzrok oštećenju sperme tražiti u prekomjernom sjedenju.
 
- Ako pričate na mobitel držeći ga na uhu, bedasto je zaključiti da bi to moglo utjecati na testise, kaže dr. Alan Pacey iz Britanskog udruženja za plodnost.
 
Ipak, istraživanje provedeno u indijskom Mumbaiju pokazalo je da muškarci koji pričaju na mobitel više od četiri sata dnevno imaju 50 miliona spermija po mililitru, oni koji to isto čine dva do četiri sata dnevno 69, a oni koji uopće ne koriste mobitel 86 milijuna.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Slika nije dostupna Ljetni odmor ubija spermu

S manjim brojem sati provedenih na mobilnom telefonu, raste i kvaliteta sjemena, utvrđeno je istim je istraživanjem.
 
Dr Ashok Agarwal, voditelj istraživanja, pri predstavljanju rezultata izjavio je da istraživanje nije dokazalo štetnost mobitela po spermu, ali da su rezultati znakoviti i da treba žurno intenzivirati istraživanja kako bi se utvrdilo radi li se o slučajnosti ili su mobiteli doista opasni za mušku plodnost.
 
- Ljudi provode sate na mobitelu bez primisli o posljedicama pretjeranog korištenja aparata, a mi moramo utvrditi je li to štetno i, ako jest, kako i koliko, rekao je Agarwal.

Agarwal nagađa da zračenje mobilnih telefona možda oštećuje DNK u stanicama testisa, gdje se "proizvodi" sperma.

Britanski znanstvenici, pak, nisu impresionirani tvrdnjama američkih kolega o vezi mobitela i muške plodnosti.
 
- Ovo je u principu dobra studija, ali smatram da ne pogađa cilj, rekao je dr. Pacey.

- Ako tako mnogo koristite mobitel, onda je on valjda cijelo to vrijeme izvan džepa, daleko od testisa. A kako onda to utječe na spermu?, čudi se Pacey.

Pacey stoga pretpostavlja da muškarci koji mnogo razgovaraju na mobitel većinu tog vremena provode sjedeći, da su pritom pod stresom, a k tome zasigurno jedu brzu, lošu hranu.

I u tome bi zapravo trebalo tražiti prave uzroke problema, smatra Pacey.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene