Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo otkriće

Tko bi rekao: Što vosak iz ušiju govori o vama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vosak u ušima može biti i nešto više od beskorisne i nepoželjne prljavštine. Može poslužiti i u liječničkim dijagnozama.

Vosak u ušima imaju svi i svi ga tretiraju jednako, odstranjivanjem pomoću stapića za uši i bacanjem u smeće. Priča završena. No mora li zauvijek biti tako? Znanstvenici smatraju da ne mora.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Najčešće zablude na koje 'padamo': Jeste sigurni da trebate svaki dan čistiti uši?

Još 2006. godine znanstvenici su otkrili kako je jedan poseban gen kod čovjeka zadužen za određivanje hoće li čovjek imati suh ili mokar vosak u ušima. Otkrili su da afričke i europske etničke skupine imaju mokar vosak u ušima, dok američki indijanci i etničke skupine istočne Azije imaju suhi vosak u ušima.

Nadalje, znanstvenici su otkrili i još zanimljivosti oko voska u ušima, a ta je da da ima različit miris od čovjeka do čovjeka. Rezultate je znanstveni tim iz Pennsylvanije dobio kromatografijom i masovnom spektrometrijom voska iz ušiju. Testiranje je provedeno nad 16 muškaraca, po osam azijskog i europskog porijekla.

No, najzanimljivije otkriće objavljeno je u studiji koju je objavio znanstveni časopis Journal of Chromatography B, u kojem je tim znanstvenika iz Philadelphije objasnio kako se iz voska u ušima u budućnosti mogu otkriti prehrambene navike, okolina i fiziologija ljudi, prenosi popsci.com. Dakle, još jedan način do kojeg bi liječnici bezbolnim putem mogli doći do nekih bitnih informacija o zdravlju čovjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene