Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici će se usredotočiti na imunoterapiju, vrstu liječenja koju mnogi vide kao budućnost u borbi protiv te opake bolesti.


Sean Parker, 36-godišnji milijarder poznat između ostaloga i po tome što je svojedobno ulagao u Facebook i Napster, odlučio je pomoći čovječanstvu da napokon pobijedi rak te je u projekt uložio 250 milijuna dolara.

Vezani članci PR Aktivna Hrvatska prvi put u Vinkovcima Zajednička fotografija sudionika (Foto: Dnevnik.hr) Žene oboljele i liječene od raka poručile da za hodanje nema ograničenja

Parker je u srijedu objavio da je okupio preko tri stotine vodećih američkih znanstvenika, koji će u četrdeset različitih laboratorija zajedničkim snagama pokušati doći do odgovora koje medicina još uvijek traži.

Znanstvenici će se usredotočiti na imunoterapiju, vrstu liječenja za koju se vjeruje da unatoč aktualnim preprekama predstavlja budućnost u borbi protiv opake bolesti.

U suštini, stručnjaci će pokušati shvatiti kako naše vlastite imunosne stanice natjerati da postanu uspješni i beskompromisni borci u ratu sa stanicama raka, a konzorcij će voditi Jeff Bluestone, ugledni imunolog koji je svojedobno radio na Sveučilištu u Kaliforniji. 

"Imunoterapija je nevjerojatno kompleksno područje. Na svaki odgovor do kojeg se dođe postavi se desetak novih pitanja, a ja bih kao poduzetnik volio da smo do nekih stigli još jučer", kazao je Parker.

Govoreći u brojkama, od raka svake godine oboli 1,7 milijuna Amerikanaca, dok ih oko 600.000 umre. Parker upravo zato vjeruje kako bi trebalo ubrzati proces traženja odgovora, iako je svjestan da neće biti lako.

Naime, iako se imunoterapija pokazala kao izvanredno rješenje za neke pacijente, još uvijek ne jamči svim oboljelima od iste vrste raka ozdravljenje. Dapače, ista je terapija kod nekih samo pogoršala situaciju, a da nikome nije jasno zašto.

Uspiju li 'Parkerov tim' doći do odgovora, bit će to sjajne vijesti za čovječanstvo. 

Više o imunoterapiji možete pročitati na sljedećim linkovima:

Revolucija na pomolu: Može li ovaj lijek spasiti oboljele od leukemije i limfoma?

NOVA ERA U BORBI PROTIV RAKA - Ovo će spasiti tisuće