Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuroplastične promjene

Meditacija mijenja mozak, evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuroznanstveno istraživanje pokazalo je da meditacija i trening koncentracije mogu uzrokovati neuroplastične promjene na sivoj tvari mozga.

Neuroznanstvenici s Harvarda, koji proučavaju meditaciju , izvijestili su da je nakon osam tjedana vježbe vidljiva promjena strukture mozga, piše The Mind Unleashed.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trening za um Nećete vjerovati na kakve sve promjene možemo natjerati svoj mozak Slika nije dostupna Fascinantan organ Činjenice o mozgu koje bi vas mogle iznenaditi

'Iako se praksa meditacije povezuje s uzrokom mirnoće i fizičke relaksacije, oni koji je prakticioniraju dugo, tvrde da meditacija također donosi kognitivne i psihološke prednosti', rekla je dr. Sara Lazar.

Kako bi potvrdili svoju ideju, neuroznanstvenici su testirali 16 ljudi tijekom osam tjedana treninga koji se temelji na redukciji stresa.

Nećete vjerovati na kakve sve promjene možemo natjerati svoj mozak

Svi su dobili audio zapise koji sadrže 45 minuta vodiča za vježbu koju su trebali provoditi kod kuće svaki dan. Također su naučili kako prakticirati koncentraciju u svakodnevnim aktivnostima kao što je ručanje, hodanje, pranje suđa, tuširanje... U prosjeku su sudionici neki oblik koncentracije provodili 27 minuta dnevno.

Magnetska rezonance mozga svih snimljena je prije i poslije nakon što su završili meditacijski trening. Mozak je snimljen i kontrolnoj grupi koja nije provodili meditacijski trening.

Nakon dovršavanja tečaja, svi sudionici izvijestili su o značajnom poboljšanju koncentracije, kao što je 'djelovanje sa svjesnosti' i ' ne suđenjem'.

Magnetska rezonanca pokazala je da su skupine koje su meditirale za razliku od onih koji nisu, imale povećanu koncentraciju sivih stanica na području lijevog hipokampusa, stražnjeg korteksa, temporomandibularnog-parijetalnog čvorišta i malog mozga.

To su dijelovi mozga za učenje i memoriju, regulaciju emocija, osjećaja sa sebe i preuzimanja perspektive.

'Fascinantno je vidjeti plastičnost mozga te da prakticiranjem meditacije možemo igrati aktivnu ulogu u promjeni mozga te možemo povećati kvalitetu našeg života', zaključuje dr. Lazar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene