Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači s američkog sveučilišta Yale otkrili su da signali iz matičnih stanica u masnom sloju kože mogu izazvati rast nove kose, što bi moglo pomoći znanstvenicima da razviju nove tretmane za gubitak kose.


Studija na miševima mogla bi dovesti do boljeg razumijevanja i tretmana da se izliječi ćelavost kod ljudi. Znanstvenici znaju da muškarci s klasičnom muškom ćelavosti još uvijek imaju matične stanice koje su potrebne za rast kose u korijenu folikula, ali su te stanice u mirovanju i ne mogu potaknuti rast. Također je poznato da je matičnim stanicama u folikulu dlake potreban signal iz kože za rast kose. Pitanje je, odakle signali dolaze?

Tim znanstvenika s Yalea je objavio da je utvrdio četverostruko povećanje broja 'prekursora' (prethodnica) masnih stanica u koži oko folikula kose, kada je počela rasti. Oni su proučavali defektne miševe, koji nisu mogli proizvesti te masne stanice. Kosa obično raste u ciklusima, ali kod defektnih miševa, folikul ostaje zarobljen u fazi mirovanja unutar ciklusa. Znanstvenici su ubrizgali masne stanice iz zdravih miševa u defektne miševe. Dva tjedna kasnije, folikul kose počeo je rasti.

Istraživači su također otkrili da prethodnica masne stanice proizvodi iz trombocita izvedeni faktor rasta - na razini 100 puta većeoj od okolnih stanica, što izgleda da pokreće folikul na rast kose. Ubrizgavanje faktora rasta u kožu defektnih miševa uspjelo je pokrenuti rast kose u 86 posto folikula. Naravno, znanstvenici će morati dokazati da je stanična signalizacija povezana s ljudskom ćelavosti ista kao kod miševa. Ako je tako, otkriće bi moglo pomoći znanstvenicima da razviju nove tretmane za gubitak kose.

'Ako bi mogli postići da te masne stanice u koži 'razgovaraju' s uspavanim matičnim stanicama na dnu folikula kose, mogli bi omogućiti da kosa opet raste', istaknula je u priopćenju Valerie Horsley, profesorica na katedri molekularne, stanične i razvojne biologije na Yaleu i glavna autorica rada. (HIna)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju