Istraživanje je u okviru projekta pod nazivom Eurolive proveo Gradski institut za medicinska istraživanja (IMIM) iz Barcelone, a predvodila ga je Maria Isabel Covas.
Studija pokazuje da redovita potrošnja maslinova ulja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti zahvaljujući ne samo monozasićenim masnoćama, nego i biljnim tvarima s antioksidacijskim svojstvima, takozvanim polifenolima.
Blagotvorni učinak djevičanskog maslinova ulja i "mediteranske" kuhinje za srce poznat je odavno, ali ovo je prvi put da znanstvena studija potvrđuje njegovu prednost naspram drugih vrsta ulja, kako tvrde autori studije.
Više od 25.000 stručnjaka sudjeluje u radu godišnjeg Svjetskog kardiološkog kongresa u Barceloni koji se zatvara u srijedu.
-
Odmah bacite
Provjerite imate li ga u kuhinji: Popularni začin povučen s polica
-
dobio prijavu
Zagrebačkog poduzetnika zaustavili na carini, a kad su otvorili automobil, imali su što i vidjeti: "Zinuli su"
-
Bijeg u zelene oaze
Vikendice oko Zagreba prodaju se i za manje od 10.000 eura, kupuju i Englezi, Švicarci: "Najjeftiniju smo nedavno prodali za 9000 eura"