Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maslinovo ulje dobro je za srce, a od svih njegovih vrsta djevičansko maslinovo ulje najbolji je lijek za kardiovaskularne smetnje, prema studiji predstavljenoj u utorak na Svjetskom kardiološkom kongresu u Barceloni.


Istraživanje je u okviru projekta pod nazivom Eurolive proveo Gradski institut za medicinska istraživanja (IMIM) iz Barcelone, a predvodila ga je Maria Isabel Covas. 

Vezani članci Zgrada INA-e INA nudi rješenje za odlaganje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva Slika nije dostupna Pogledajte zašto svaki lukavi ribar uz sebe nosi žličicu maslinovog ulja

Studija pokazuje da redovita potrošnja maslinova ulja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti zahvaljujući ne samo monozasićenim masnoćama, nego i biljnim tvarima s antioksidacijskim svojstvima, takozvanim polifenolima. 

Blagotvorni učinak djevičanskog maslinova ulja i "mediteranske" kuhinje za srce poznat je odavno, ali ovo je prvi put da znanstvena studija potvrđuje njegovu prednost naspram drugih vrsta ulja, kako tvrde autori studije. 

Više od 25.000 stručnjaka sudjeluje u radu godišnjeg Svjetskog kardiološkog kongresa u Barceloni koji se zatvara u srijedu.