Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaledila jajne stanice kako bi ih donirala svojoj kćeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Majka čija kćer prirodnim putem nikada neće moći zatrudnijeti, zaledila je vlastite jajne stanice kako bi joj pružila šansu da jednog dana osnuje vlastitu obitelj.

Desetogodišnja djevojčica rođena je s rijetkim genetskim poremećajem koji je uzrokovao neplodnost. 

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!"

Njezina majka zaledila je nekoliko jajnih stanica 2005. godine koje će njezina kćer moći koristiti kada odraste.

Riječ je o legalnoj proceduri koja je odobrena i od vlasti, a koja govori da djevojčica može koristiti majčine jajne stanice te na taj način roditi svoju polubraću i polusestre. 

No, zakon kaže da djevčica Mollie, što nije njezino pravo ime, jajašca ne smije koristiti do svoje 18 godine. Problem je u tome što je njezina majka jajaje stanice je zaledila 2005, kada je Moolie imala 7 godina.  Po zakonu jajašca smiju biti zaleđena najviše deset godina, tako da ispada da će Mollie imati samo 17 godina u vrijeme zadnjeg roka za oplodnju. 

Ako ih ne iskoristi do 2015., zakonski, jajašca se moraju uništiti.

Institucije za potpomognutu oplodnju dopuštaju produljenje roka od deset godina samo u slučaju da je riječ o jajnim stanicama koje će se koristiti u donorskim tretmanima.

Molliena majka zalaže se za reforme zakona koje bi njezinoj kćeri dale vremena koje će joj bitno promijeniti život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene