Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su utvrdili da dugotrajna 'izloženost' lijepoj ženi nije dobra za srce, a može dovesti i do impotencije.


Prema studiji provedenoj na Sveučilištu u Valenciji, samo pet minuta nasamo s lijepom ženom može dramatično povisiti razine kortizola, poznatog i kao hormon stresa. To je još izraženije kod muškaraca koji vjeruju da je 'ta' lijepa žena pred njima 'izvan njihovog domašaja'.

Vezani članci Slika nije dostupna Ljudi, opustite se! Stres smanjuje mozak! Slika nije dostupna Hrvatski astrofizičar otkrio kako nestaju najveće zvijezde

Kortizol u tijelu nastaje kad je tijelo izloženo fizičkom ili psihičkom stresu te je povezan sa srčanim oboljenjima. Istraživači su testirali 84 muška studenta, koji su jedan po jedan ulazili u sobu i rješavali Sudoku. S njima su sobi bile i dvije nepoznate osobe, jedna žena i jedan muškarac.

Ova studija pokazuje da se razine kortizola kod muškaraca povećavaju nakon kratkog, petominutnog društvenog kontaka s lijepom, mladom ženom

Kad je žena napustila sobu i dvojica su muškaraca ostali sami, razine stresa kod ispitanika nisu rasle. No, kad su dobrovoljci ostajali u sobi sami s lijepom ženom , razine kortizola su skakale u nebesa.

'U ovoj studiji smo dokazali da prisutnost lijepe žene kod većine muškaraca može dovesti do razmišljanja kako 'bi moglo biti nečeg' između njih', zaključili su španjolski znanstvenici. ' I dok bi neki muškarci mogli izbjegavati lijepe žene smatrajući da su im nedostižne, kod većine će doći do momentalne hormonalne reakcije'.

Kortizol u malim količinama može imati pozitivni učinak jer popravlja budnost i ukupno stanje organizma, no kronično povišene razine kortizola pogoršavaju stanja kao što su srčane bolesti, dijabetes, visoki krvni pritisak, a mogu dovesti do impotencije.