Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su utvrdili da dugotrajna 'izloženost' lijepoj ženi nije dobra za srce, a može dovesti i do impotencije.


Prema studiji provedenoj na Sveučilištu u Valenciji, samo pet minuta nasamo s lijepom ženom može dramatično povisiti razine kortizola, poznatog i kao hormon stresa. To je još izraženije kod muškaraca koji vjeruju da je 'ta' lijepa žena pred njima 'izvan njihovog domašaja'.

Vezani članci Stresna zanimanja - 5 Koja su najstresnija zanimanja? "Aktivni su 16 do 18 sati dnevno, neprestano su u pokretu" Ilustracija - 7 Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san''

Kortizol u tijelu nastaje kad je tijelo izloženo fizičkom ili psihičkom stresu te je povezan sa srčanim oboljenjima. Istraživači su testirali 84 muška studenta, koji su jedan po jedan ulazili u sobu i rješavali Sudoku. S njima su sobi bile i dvije nepoznate osobe, jedna žena i jedan muškarac.

Ova studija pokazuje da se razine kortizola kod muškaraca povećavaju nakon kratkog, petominutnog društvenog kontaka s lijepom, mladom ženom

Kad je žena napustila sobu i dvojica su muškaraca ostali sami, razine stresa kod ispitanika nisu rasle. No, kad su dobrovoljci ostajali u sobi sami s lijepom ženom , razine kortizola su skakale u nebesa.

'U ovoj studiji smo dokazali da prisutnost lijepe žene kod većine muškaraca može dovesti do razmišljanja kako 'bi moglo biti nečeg' između njih', zaključili su španjolski znanstvenici. ' I dok bi neki muškarci mogli izbjegavati lijepe žene smatrajući da su im nedostižne, kod većine će doći do momentalne hormonalne reakcije'.

Kortizol u malim količinama može imati pozitivni učinak jer popravlja budnost i ukupno stanje organizma, no kronično povišene razine kortizola pogoršavaju stanja kao što su srčane bolesti, dijabetes, visoki krvni pritisak, a mogu dovesti do impotencije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju