Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijek protiv HIV-a mogao bi biti i lijek protiv HPV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine na tisuće žena podvrgava se manjim ili većim operativnim zahvatima koji omogućuju odstranjenje predkanceroznih tvorevina na ženskim spolnim organima, najčešće grliću maternice, koje je uzrokovao neki od tipova virusa HPV, no znanstvenici iz Manchestera imaju dobre vijesti.

Spomenuti je zahvat nužan jer postoji realna opasnost da se dobroćudni tumori pretvore u maligne tvorevine koje mogu ubiti svojega "domaćina". 

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio HALMED Poznata farmaceutska tvrtka povlači lijek Ilustracija Indeks zdravlja žena U izvanrednom stanju: Njihovo zdravlje sustav kao da ne prepoznaje, a toliko mogu koristiti društvu i gospodarstvu

Iako su cjepiva protiv HPV-a u razvoju, u procesu registracije, a u nekim zapadnim zemljama već se primjenjuju, sve žene neće biti cijepljene, posebno u slabije razvijenim ili siromašnim zemljama. 

Stoga znanstvenici i liječnici ističu potrebu za lijekom koji bi djelovao na tumore izazvane HPV-om, a primjenjivao bi se lokalno, zamjenjujući na taj način operativni zahvat. 

Farmakologija.com izvješćuje da takav lijek već postoji. 

Generičko ime mu je lopinavir i koristi se u liječenju osoba zaraženih AIDS-om, odnosno virusom HIV-a. 

U laboratorijskim je istraživanjima dokazano da lopinavir ubija tumorske stranice inficirane HPV-om. 

Farmaceutske tvrtke trenutačno rade na oblikovanju lijeka - vaginaleta, vaginalnih krema ili nečemu trećem - nakon čega će se krenuti u klinička istraživanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene