Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici se nadaju kako bi im ličinke mogle pomoći u proizvodnji antibiotika koji bi mogao pomoći u borbi protiv uzročnika MRSA (zlatnog stafilokoka).


Istraživači na jednom sveučilištu u Velikoj Britaniji u suradnji s istraživačima u Belgiji, rade na razvijanju antibiotika koji se sastoji od izlučevina ličinki najobičnije zelene mušice. Nadaju se kako će se nakon istraživanja, antibiotik moći primjenjivati u injekcijama, tabletama ili masti i time uništiti uzročnika 12 kultura MRSA, ali i Escherichia coli i Clostridium difficile.

Vezani članci Krave i antibiotici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Nema recepta? Nema problema: Seljaci na svoju ruku liječe životinje čije meso jedemo, a antibiotik se prodaje - baš svakome OŠ Dolac u Rijeci (Foto: Nel Plavetić/PIXSELL) Supruga uglednog HDZ-ovca suvlasnica tvrtke koja je u riječku školu dostavila hranu s ličinkama kuhinjskog moljca

Antibiotik se zasada naziva Seraticin i znanstvenici istražuju kako može spriječiti infekciju ovim bolestima. Potrebno je oko 20 ličinki kako bi se napravila jedna kap antibiotika u najčišćem obliku.

Istraživači se sada nadaju da će se završiti identificiranje spoja te pronaći način za sintetiziranje istog, prije nego što ga testiraju na ljudskim stanicama i odrede njegovu medicinsku učinkovitost.

- To je velika mogućnost, jer već znamo da ove izlučevine ubijaju 12 kultura MRSA, E.coli, C.difficile i veliki raspon uzročnika drugih bolesti. Vjerujemo da je ovo samo početak jer radimo samo sa ličinkama, crvima. A isto tako možemo upotrijebiti i različite kukce, žohare. Mnogi beskralježnjaci žive u neljubaznim područjima okruženi bakterijama. Oni ne samo da preživljavaju, već se i razmnožavaju i formiraju najrazličitiju grupu životinja u cijelom svijetu, rekao je Norman Ratcliffe, glavni istraživač na projektu.

Između 2002 i 2006. godine, skoro 16 000 smrti u Velikoj Britaniji bilo je povezano s C difficile, a više od 6 000 smrti sa MRSA.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju