Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ličinkama u borbu protiv zlatnog stafilokoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se nadaju kako bi im ličinke mogle pomoći u proizvodnji antibiotika koji bi mogao pomoći u borbi protiv uzročnika MRSA (zlatnog stafilokoka).

Istraživači na jednom sveučilištu u Velikoj Britaniji u suradnji s istraživačima u Belgiji, rade na razvijanju antibiotika koji se sastoji od izlučevina ličinki najobičnije zelene mušice. Nadaju se kako će se nakon istraživanja, antibiotik moći primjenjivati u injekcijama, tabletama ili masti i time uništiti uzročnika 12 kultura MRSA, ali i Escherichia coli i Clostridium difficile.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvor u Požegi Maloljetnica zaražena MRSA bakterijom Slika nije dostupna Zaraza u karlovačkoj bolnici Dvoje pacijenata zaraženo zlatnim stafilokokom

Antibiotik se zasada naziva Seraticin i znanstvenici istražuju kako može spriječiti infekciju ovim bolestima. Potrebno je oko 20 ličinki kako bi se napravila jedna kap antibiotika u najčišćem obliku.

Istraživači se sada nadaju da će se završiti identificiranje spoja te pronaći način za sintetiziranje istog, prije nego što ga testiraju na ljudskim stanicama i odrede njegovu medicinsku učinkovitost.

- To je velika mogućnost, jer već znamo da ove izlučevine ubijaju 12 kultura MRSA, E.coli, C.difficile i veliki raspon uzročnika drugih bolesti. Vjerujemo da je ovo samo početak jer radimo samo sa ličinkama, crvima. A isto tako možemo upotrijebiti i različite kukce, žohare. Mnogi beskralježnjaci žive u neljubaznim područjima okruženi bakterijama. Oni ne samo da preživljavaju, već se i razmnožavaju i formiraju najrazličitiju grupu životinja u cijelom svijetu, rekao je Norman Ratcliffe, glavni istraživač na projektu.

Između 2002 i 2006. godine, skoro 16 000 smrti u Velikoj Britaniji bilo je povezano s C difficile, a više od 6 000 smrti sa MRSA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene