Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krvna grupa prestaje biti zapreka za transfuziju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u Danskoj je rezultiralo razvojem metode pretvaranja jedne krvne grupe u drugu.

Nova metoda omogućuje pretvaranje krvi grupa A, B i AB u krv grupe O koju je moguće dati bilo kojem pacijentu, pišu znanstvenici u stručnom časopisu Nature Biotechnology te napominju kako je na ovaj način moguće tretirati samo krv s negativnim rhesus faktorom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatraženo očitovanje Pacijent u čakovečkoj bolnici dobio krivu transfuziju krvi, nije im ovo prva takva greška Darujte krv - spasite život! - 4 Opskrbljuju sedam bolnica Apel iz osječkog KBC-a: "Krvne grupe A i 0 su na minimumu, imamo izuzetno veliku potrošnju"

Ključ je u djelovanju bakterijskih enzima (iz bakterija Elizabethkingia meningosepticum i Bacterioides fragilis) koji uklanjaju antigene s površine crvenih krvnih stanica.

Krvne grupe A, B i AB karakteriziraju određeni antigeni koji izazivaju reakciju imunološkog sustava ako se daju osobi s nepodudarnom krvnom grupom.

Uklanjanjem dotičnih antigena se krvne grupe A, B i AB za potrebe transfuzije praktički pretvaraju u krvnu grupu O koja je, pod uvjetom podudarnosti rhesus faktora, idealna za tranfuziju, posebice u hitnim okolnostima.

Znanstvenici napominju kako je prije široke upotrebe nove metode nužno provesti klinička testiranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene