Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kontakt s mačkama povećava rizik za alergije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca izložena višim razinama alergena mačjeg porijekla u prve dvije godine života imaju veće izglede da će postati alergična, tvrde njemački znanstvenici.

Rezultati nekih ranije provedenih studija su sugerirali da kontakt s mačkama u djetinjstvu može zaštititi od razvoja alergije.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Njemački znanstvenici su za potrebe ovog istraživanja pratili skupinu od 2166 djece od rođenja do navršene 6. godine života.

Pokazalo se da je prisutnost povišene razine alergena mačjeg porijekla u kući kada su djeca imala 3 mjeseca direktno povezana s povećanim rizikom za alergije u dobi od 2 godine.

Nasuprot tome, kada su djeca napunila 6 godina veza između izloženosti alergenima i razvoja alergija više nije postojala.

Znanstvenici u Journal of Allergy and Clinical Immunology dodaju kako su najvećem riziku za alergije bila izložena djeca koja nisu imala mačke u kući, a ipak su često bila u kontaktu s njima.

Rizik je bio povećan i za djecu čiji su roditelji također patili od alergija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene