Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca izložena višim razinama alergena mačjeg porijekla u prve dvije godine života imaju veće izglede da će postati alergična, tvrde njemački znanstvenici.


Rezultati nekih ranije provedenih studija su sugerirali da kontakt s mačkama u djetinjstvu može zaštititi od razvoja alergije.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Cijepljenje protiv koronavirusa - 2 Riječki KBC cijepit će i one koji su u rizičnoj skupini zbog mogućih alergijskih reakcija

Njemački znanstvenici su za potrebe ovog istraživanja pratili skupinu od 2166 djece od rođenja do navršene 6. godine života.

Pokazalo se da je prisutnost povišene razine alergena mačjeg porijekla u kući kada su djeca imala 3 mjeseca direktno povezana s povećanim rizikom za alergije u dobi od 2 godine.

Nasuprot tome, kada su djeca napunila 6 godina veza između izloženosti alergenima i razvoja alergija više nije postojala.

Znanstvenici u Journal of Allergy and Clinical Immunology dodaju kako su najvećem riziku za alergije bila izložena djeca koja nisu imala mačke u kući, a ipak su često bila u kontaktu s njima.

Rizik je bio povećan i za djecu čiji su roditelji također patili od alergija.