Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kombinacija lijekova uspješna kod migrene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Sveučilišta Vanderbilt, Nashville proveli su istraživanje na 3000 ljudi s migrenom u dobi od 18 do 65 godina.

Sudionici su podijeljeni u 4 skupine: kombinirana terapija (85 mg sumatriptana i 500 mg naproksen kalcija), 85 mg sumatriptana, 500 mg naproksen kalcija ili placebo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otežava život Ova bolest pogađa svaku 10. osobu u Hrvatskoj: Često nije dijagnosticirana, pacijenti se bore s predrasudama Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja"

Rezultati objavljeni u Journal of the American Medical Association pokazali su da 65% sudionika s kombiniranom terapijom ima smanjenje glavobolje za 2 sata u usporedbi s 28% sudionika koji su primali placebo, te 55% pacijenata koji su uzimali samo sumatriptan, odnosno 44% samo naproksen kalcij. 

"Kombinacija lijekova je najbolji individualni odgovor za migrenozne glavobolje. Sumatriptan suzbija bolove, a naproksen upalu", izjavio je dr. Jan Lewis Brandes, neurolog.

Oko 30 milijuna Amerikanaca, od čega 3/4 žena pati od migrene, a oko 50% svih migrena ostaje nedijagnosticirano. 

Migrena uzrokuje bolove, najčešće u jednoj polovici glave, poteškoće s vidom, osjetljivost na svjetlo, mučninu i povraćanje. Napadi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene