Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Uprava za hranu i lijekove u četvrtak je objavila kako je meso i mlijeko kloniranih životinja sigurno za ljudsku prehranu. Nakon više od pet godina istraživanja, FDA je zaključila kako se klonirana stoka 'praktično ne razlikuje' od obične stoke.


'Na temelju analiza stotina publikacija i drugih studija o zdravstvenoj i prehrambenoj naravi klonova i njihovih potomaka, procjenom sigurnosnog rizika utvrđeno je da su njihovo meso i mlijeko sigurni kao i hrana koju jedemo svaki dan', izjavio je direktor Veterinarskog centra FDA Stephen F. Sundlof.

Vezani članci Loša zima za kobasice - 3 (Pre)topla zima njima je donijela velike probleme: "Evo, mekane su, još nisu spremne, a sve zbog ovog vremena..." Ptičja gripa, ilustracija Iz Mađarske stiglo gotovo 5,5 tona sumnjivog mesa, hrvatska inspekcija hitno krenula u kontrolu farmi

'Kloniranje ne predstavlja nikakav poseban rizik za zdravlje
životinja u usporedbi s drugim tehnikama potpomognute reprodukcije koje se trenutno koriste u američkoj poljoprivredi', dodao je Sundlof, u priopćenju koje je na svojoj web stranici objavila FDA.

Zaključci studije FDA odnose se na meso i mlijeko kloniranih krava, svinja i koza, te njihovog potomstva, dok 'zbog ograničenih podataka o kloniranim ovcama, FDA preporučuje da se one ne koriste za ljudsku ishranu'.

Životinjski klon je genetska kopija životinje davatelja, istovjetna jednojajčanim blizancima rođenima u različita vremena. Kloniranje nije isto što i genetski inženjering, koji uključuje izmjenu, dodavanja ili oduzimanje elemenata DNK. Kloniranjem se ne mijenja genetski niz, ističe FDA.

Od objave da hrana od kloniranih životinja ne predstavlja sigurnosti rizik, do konačnog odobrenja za stavljanje u prodaju tih proizvoda proći će još nekoliko mjeseci, unutar kojih će biti otvorena javna rasprava o toj problematici, rekao je Sundlof.

Do daljnjega ostaje na snazi nefomalni moratorij na stavljanje proizvoda od mesa i mlijeka kloniranih životinja u prodaju, objavila je FDA.

Dužnosnici agencije su izjavili kako ne očekuju da će hranu proizvedenu od kloniranih životinja trebati posebno označavati.
Osim procjene sigurnosnog rizika za ljudsku prehranu, FDA je objavila i plan upravljanja rizikom vezan za opasnosti po zdravlje životinja uključenih u proces kloniranja te preporuke za prehrambenu industriju, te o sva tri dokumenta otvorila javnu raspravu koja će trajati idućih 90 dana.

U preporukama za industriju FDA ne traži nikave posebne mjere povezane s korištenjem potomaka klonova bilo koje vrste u ljudskoj prehrani.

Zbog svoje skupoće i rijetkosti, klonovi će biti korišteni kao i sva druga elitna stoka za uzgoj - kako bi svoje prirodno stečene, poželjne osobine kao što su otpornost na bolesti i bolja kvalitetu mesa, prenijeli na stoku u tovu. Obzirom da će se klonovi koristiti prvenstveno za uzgoj, očekuje se da će gotovo sva hrana proizvedena u procesu kloniranja poticati od seksualno reproduciranog potomstva klonova, a ne od samih kloniranih životinja, zaključuje FDA.