Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb i Hrvatska udruga Transplant pokreću humanitarnu akciju 'Darujmo život' za kupnju mehaničke srčane crpke, odnosno tzv. mehaničkog srca, za što treba prikupiti 250.000 eura.


Mehaničko srce je uređaj koji pomaže u održavanju života nakon zatajenja srca, preuzima funkciju tog organa kod liječenja nekih rijetkih kardioloških bolesti ili održava bolesnika na životu do transplantacije srca, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predstojnik Klinike prof. Davor Miličić.

Vezani članci Slika nije dostupna Iskreno, koliko dugo već sjedite za stolom? Slika nije dostupna 5 uobičajenih bolesti koje ljudi imaju, a da često ni ne znaju

Akcijom se želi promovirati i važnost transplantacije organa jer je presađivanje srca najučinkovitiji način liječenja teških srčanih bolesti.

Prvu donaciju od 100.000 kuna za kupnju aparata darovao je Grad Zagreb želeći poduprijeti početak akcije i potaknuti druge da se uključe, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu skrb i branitelje Zvonimir Šostar.

U akciju 'Darujmo život' mogu se uključiti građani koji će pozivom na broj 060 888 900 donirati 3,66 kuna, a iz mobilne mreže 4,47 kuna. Novac se može uplatiti i na žiro-račun 2500009-3110060853 u Hypo Alpe-Adria banci.

Zatajenje srca najčešća je bolest u Hrvatskoj od koje umire 50 posto bolesnika.

To je zloćudna bolest tijekom koje polovica srčanih bolesnika umire u roku četiri do pet godina, kao i kod tumora, a u uznapredovalom stadiju polovica bolesnika umire unutar godine dana, kaže Miličić.

Rješenje je, kažu stručnjaci, u transplantaciji kao najboljoj metodi liječenja, no lista čekanja na srce je duga, organa nema dovoljno pa mnogi bolesnici čekajući na operaciju umru.

Na Rebru se postižu značajni rezultati u presađivanju organa, na razini svjetskih transplantacijskih centara, istaknula je koordinatorica za transplantaciju organa dr. Jasna Stojić Brezak.

Tako je u prva tri mjeseca ove godine uspješno presađeno 25 bubrega, četiri srca i dvije jetre.