Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Karcinom vrata i glave, uz redovnu kemoterapiju i radioterapiju, uspješno se može liječiti genetski projektiranim virusom herpesa, tvrde britanski liječnici.


Londonska bolnica Royal Marsden na taj je način uspješno liječila 17 pacijenata. Nakon kirurške operacije uklanjanja tumora, ubrizgan im je virus, a 93 posto pacijenata kasnije više nije imalo tragove raka.

Vezani članci KB Dubrava Otac mu je na kisiku u Dubravi, a s računa mu isparilo 10.000 kuna. Bolnica: "Sve stvari su popisane i zaprimljene, novčanika nije bilo" Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..."

Virus herpesa prodire u stanice zaražene rakom i ubija ih iznutra. Također pojačava pacijentov imunitet, jer proizvodi proteine za njegovu aktivaciju, piše BBC. Daljnja testiranja su planirana krajem ove godine. Tumor vrata i glave uključuje i usta, jezik te grlo.

>> Rak također može biti spriječen

'Liječenje je uspješno ako se rak otkrije u ranoj fazi, no nažalost, kod većine se pacijenata otkrije tek u zakašnjelom stadiju', rekao je Kevin Harrington, voditelj studije. Virus herpesa testiran je i na pacijentima koji boluju od raka kože.