Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I ove godine, jedanaesti puta po redu, u Hrvatskoj se obilježava Tjedan mozga, tijekom kojega će se od 12. do 18. ožujka održati niz događanja koja će se baviti odnosima odrastanja i starenja mozga, mozga i odlučivanja te odnosnom mozga i stresa.


Organizatori su Hrvatski institut za istraživanje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, te Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Njihovi stručnjaci govorit će na tribinama i predavanjima o neurološkim bolestima i poremećajima, za koje se često ne zna uzrok, a na čije liječenje odlazi 35 posto zdravstvenog novca.

Predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost i direktor Hrvatskog instituta za mozak prof. Ivica Kostović ističe kako je u Europi posebno aktualna tema odnosa između odrastanja i starenja mozga o čemu je posljednjih godina bilo najviše znanstvenih otkrića. Hrvatski znanstvenici, ističe, također sudjeluju u međunarodnim istraživačkim projektima u području neuroznanosti, no kada je riječ o domaćim projektima bitno su ograničeni zbog nedostatka novca.

Jedna od tema Tjedna mozga bit će i rano otkrivanje Alzheimerove bolesti od koje u Hrvatskoj, prema procjenama, boluje više od 50 tisuća ljudi. O novim spoznajama govorit prof. Goran Šimić, voditelj istraživačkog projekta kojemu je cilj pronaći znakove bolesti, odnosno patološke promjene na mozgu koje upućuju na moguću pojavu bolesti i prije pojave kliničkih znakova. Ističe kako se već 11 godina nije pojavio ni jedan novi lijek za Alzheimerovu bolest, pa Šimić kaže kako nova istraživanja otvaraju takve mogućnosti.

Vezani članci Mozak (Dnevnik.hr) Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Mozak/Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

>> Deset najbizarnijih psihičkih poremećaja

Iako ljudski mozak još uvijek nije do kraja istražen i krije puno nepoznanica, njegovo funkcioniranje je ključno u svakodnevnom razvoju i komunikaciji čovjeka. Time će se baviti tribine u Centru za palijativnu medicinu na Šalati u utorak 13. ožujka (15,30) i predavanja na Institutu Ruđer Bošković isti dan, gdje će biti govora o odnosu stresa i mozga i njegovu oporavku (15 sati).

Dan prije, u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga na Šalati bit će govora o Aspergerovom poremećaju i autizmu , dok će u petak 16. ožujka u Tribinama grada biti organiziran stručni skup ‘Suvremeni pristup u dijagnostici i liječenju neuroloških bolesti’. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju