Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedan mozga

Kako stres utječe na mozak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove godine, jedanaesti puta po redu, u Hrvatskoj se obilježava Tjedan mozga, tijekom kojega će se od 12. do 18. ožujka održati niz događanja koja će se baviti odnosima odrastanja i starenja mozga, mozga i odlučivanja te odnosnom mozga i stresa.

Organizatori su Hrvatski institut za istraživanje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, te Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Njihovi stručnjaci govorit će na tribinama i predavanjima o neurološkim bolestima i poremećajima, za koje se često ne zna uzrok, a na čije liječenje odlazi 35 posto zdravstvenog novca.

Predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost i direktor Hrvatskog instituta za mozak prof. Ivica Kostović ističe kako je u Europi posebno aktualna tema odnosa između odrastanja i starenja mozga o čemu je posljednjih godina bilo najviše znanstvenih otkrića. Hrvatski znanstvenici, ističe, također sudjeluju u međunarodnim istraživačkim projektima u području neuroznanosti, no kada je riječ o domaćim projektima bitno su ograničeni zbog nedostatka novca.

Jedna od tema Tjedna mozga bit će i rano otkrivanje Alzheimerove bolesti od koje u Hrvatskoj, prema procjenama, boluje više od 50 tisuća ljudi. O novim spoznajama govorit prof. Goran Šimić, voditelj istraživačkog projekta kojemu je cilj pronaći znakove bolesti, odnosno patološke promjene na mozgu koje upućuju na moguću pojavu bolesti i prije pojave kliničkih znakova. Ističe kako se već 11 godina nije pojavio ni jedan novi lijek za Alzheimerovu bolest, pa Šimić kaže kako nova istraživanja otvaraju takve mogućnosti.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Slika nije dostupna Tjedan ljudskog mozga Za zdrav mozak manje politike i interneta, a više prirode i društva!

>> Deset najbizarnijih psihičkih poremećaja

Iako ljudski mozak još uvijek nije do kraja istražen i krije puno nepoznanica, njegovo funkcioniranje je ključno u svakodnevnom razvoju i komunikaciji čovjeka. Time će se baviti tribine u Centru za palijativnu medicinu na Šalati u utorak 13. ožujka (15,30) i predavanja na Institutu Ruđer Bošković isti dan, gdje će biti govora o odnosu stresa i mozga i njegovu oporavku (15 sati).

Dan prije, u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga na Šalati bit će govora o Aspergerovom poremećaju i autizmu , dok će u petak 16. ožujka u Tribinama grada biti organiziran stručni skup ‘Suvremeni pristup u dijagnostici i liječenju neuroloških bolesti’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene