Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Internet i zdravlje

Kako korištenje Facebooka i sl. povećava rizik od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvene internetske stranice poput Facebooka ili MySpacea mogu znatno povećati rizik od ozbiljnih oboljenja jer smanjuju stvarni, licem u lice kontakt između ljudi, tvrde neki stručnjaci.

Intenzivna izolacija i komunikacija putem interneta ozbiljno šteti imunitetu stvarajući poremećaje u izlučivanju hormona, funkcijama krvožilnog sustava i drugih smetnji. Od 1987. godine do danas, s golemim rastom uporabe moderne tehnologije i napretka iste, dramatično se smanjuje postotak normalne interakcija u živo između ljudi, piše Daily mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Bolja prevencija, manje oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krajnje vrijeme da se nešto poduzme Sve više oboljelih od raka pluća, a država još nije uvela preventivni program

Posljedica toga je, između ostalog, i znatno povećan rizik od ozbiljnih oboljenja poput raka, srčanih i moždanih udara, demencije i slično. Iako su internetske društvene mreže stvorene da zbliže ljude, njihova je 'nuspojava', i to prilično negativna, da potiču izolaciju od stvarnog, živog svijeta. A istraživanja pokazuju da komunikacija i druženje u virtualnom i stvarnom svijetu nisu jedno te isto i da tijelo različito reagira na te dvije vrste druženja, što se može utvrditi već na razini promjena u hormonalnom sustavu.

A poremećaji u izlučivanju i funkcijama hormona imaju utjecaj na genetske predispozicije pojedinca, što dodatno povećava rizik od oboljenja. Stručnjaci koji zastupaju ove teze kažu kako bi se tom problemu trebalo pažljivije posvetiti jer su društvene internetske grupe trenutačno najbrže rastući 'medij' kojem se k tome znatno priklanjaju mlađi uzrasti, a kriju opasnosti koje nismo mogli ni zamisliti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene