Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izmjene životnih navika smanjuju broj oboljelih od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donošenje odluke o jednostavnim izmjenama u načinu života žene moglo bi spriječiti svaki deseti slučaj oboljenja od raka dojke u Velikoj Britaniji do 2024., smatraju znanstvenici iz instituta Cancer Research UK.

Istraživanja britanskih znanstvenika pokazala su da bi smanjenje dugotrajne nadomjesne hormonalne terapije, smanjenje pretilosti kod određenog broja žena, više fizičkog kretanja i uvođenje redovite tjelovježbe (30 minuta po 5 puta tjedno), smanjeno konzumiranje alkoholnih pića i povećanje broja žena koje će dojiti svoju novorođenčad nakon poroda, moglo dovesti do sprečavanja pojave 5700 novih slučajeva raka dojke kod žena.

Pročitajte i ovo Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće" Vili Beroš Akcijski plan protiv raka Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi''

Poznato je da je u posljednjih 10 godina broj žena oboljelih od te vrste karcinoma povećan za 12%, a znanstvenici predviđaju da će taj postotak rasti.

"Kad bi žene počele s promjenama koje smo nabrojali odmah, do 2024, bio bi spriječen svaki deseti slučaj pojave ove bolesti u našoj zemlji", rekao je prof. Max Parkin s instituta Cancer Research UK.

S njim se slaže kolegica Sara Hiom iz istog instituta, no ističe kako liječnici moraju 'odvagnuti' koje su, primjerice, prednosti i nedostaci uzimanja nadomjesne hormonalne terapije, s obzirom da je ona kod nekih žena medicinski opravdana i neophodna.

Oboje ponavljaju kako se sa životnom dobi povećava i rizik od obolijevanja te pozivaju žene na redovite ultrazvučne i mamografske preglede kako bi se bolest otkrila i počela uspješno liječiti u najranijoj fazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene