Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Između glasnog hrkanja i srčanih bolesti te moždanog udara snažna je veza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija istraživanja pokazala su da postoji snažna veza između glasnog hrkanja te srčanih bolesti i moždanog udara, ustvrdili su mađarski znanstvenici, a prenosi BBC.

Oni su obavili razgovore s više od 12.000 pacijenata i zaključili da su osobe koje glasno hrču puno podložnije mogućnosti obolijevanja od neke kardiovaskularne bolesti ili moždanog udara u odnosu na ostatak populacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teška srčana oboljenja u porastu Dug boravak na poslu povećava rizik od srčanih bolesti Slika nije dostupna Rizični vitamini Vitamin E povećava rizik od moždanog udara?

Rezultati ovog istraživanja, objavljeni u stručnom časopisu Journal Sleep, bacaju novo svjetlo na dosadašnje teorije o povezanosti glasnog hrkanja i kardiovaskularnih bolesti.

U određenom životnom razdoblju svi ljudi tijekom sna glasnije ili tiše hrču. Češće hrču osobe s prekomjernom težinom. Istraživanja su pokazala da redovito tijekom sna hrče 40 posto muškaraca i 24 posto žena.

U odnosu na ostatak populacije, osobe koje hrču glasno imaju 34 posto više izgleda da dobiju srčani udar i čak 67 posto izgleda da ih pogodi moždani udar.

Zanimljiv je podatak da kod osoba koje tijekom sna hrču tiho nema povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Dobra vijest ze muškarce je da se glasno hrkanje smanjuje nakon njihove sedamdesete godine života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene