Prema novijim studijama, za to povoljno djelovanje zaslužan je magnezij u visokim koncentracijama, te vitamini B1, B6 i E te vlakna.
Pročitajte i ovo
Uoči Svjetskog dana srca
Hrvatska je iznad europskog prosjeka, ali na ovom polju to nije za pohvalu: ''Strah i panika, nisam znala što se događa''
"Puni sreće i ponosa"
FOTO Helikopter Black Hawk u akciji: Prevezli srce za transplantaciju iz Zadra u Zagreb
Osobe koje unose velik postotak integralnih namirnica ionako očito paze što jedu i imaju zdraviji odnos prema životu tvrde znanstvenici.
U Americi je dopušteno da se na proizvodima koji sadržavaju barem 51 posto integralnih žitarica, koje su zato siromašne ukupnim i zasićenim masnoćama i kolesterolom, smije napisati da smanjuju rizik od bolesti srca i nekih oblika karcinoma.
U skupini muškaraca i žena koji su sudjelovali u studiji o
aterosklerozi, objavljenoj krajem lipnja, oni koji su jeli najveće količine integralnih žitarica imali su najtanje stijenke karotidne arterije i najsporije zadebljavanje u razdoblju od pet godina, kaže autor Philip B. Mellen s medicinskoga fakulteta Wake Foresta u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini.
'Pojačano konzumiranje integralnih žitarica zdrava je i ukusna
prilika da reduciramo rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti', kažu doktori Vasanti S. Malik i Frank B. Hu s harvardskog medicinskog fakulteta u uvodniku uz studiju.