Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prehrana koja obiluje integralnim žitaricama ne pridonosi samo značajnom smanjenju tjelesne mase, već i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.


U studiji je sudjelovalo 50 pretilih odraslih osoba koji su patili od metaboličkog sindroma. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: Preminulo je još šest osoba, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna Integralne žitarice štite srce

Prva je skupina bazirala svoje obroke na integralnim žitaricama, dok ih je druga skupina bazirala na rafiniranim žitaricama. Tijekom 12 tjedana svi su ispitanici podvrgnuti istoj hipokalorijskoj dijeti (jedina je razlika bila u vrsti žitarica koje su unosili) i tjelesnoj aktivnosti.

Iako su obje skupine izgubile na tjelesnoj težini, u skupini sa integralnim žitaricama je taj gubitak bio veći. Osim toga, u toj je skupini utvrđena niža razina upalnog markera koji se povezuje sa povećanim rizikom od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju