Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sljedeća priča mogla bi zainteresirati sve koji imaju problema sa sinusima: visok stupanj uspješnosti liječenja, brz zahvat i što je također vrlo važno - bez ijednog ožiljka - postižu liječnici na zagrebačkom Rebru. To je jedina bolnica u Hrvatskoj gdje se obavljaju robotske opreacije sinusa.


Prije pet godina, liječnici kažu, operacija ciste paranazalnih sinusa, bila bi nezamisliva. No, ne uz pomoć robotske kirurgije. 'Najteže stvari i najdublje smještene tumore i patološke procese sa sigurnošću velikom možemo ovim endoskopskim putem operirati', kaže prof. dr. sc. Ranko Mladina, pročelnik Odjela za kirurgiju uha, grla, nosa i kirurgiju glave i vrata.

Vezani članci Enver Beka i Vili Beroš Beroš primio oca koji već više od 130 dana traži pravdu za svoju kćer: ''Ministar mi je potvrdio da dokumentacija o smrti moga djeteta nije bila kompletna" Drago Prgomet Bolesti štitnjače sve su češće, a zabrinjava i porast karcinoma te male žlijezde. Ipak, nije sve tako crno

>> Zbog nerazumne upotrebe klima uređaja pune liječničke ordinacije

'Radi se o kirurškom postupku koji koristi sustav sa 1 mm preciznošću, što je vrlo važno kad operirate osjetljive strukture koje su na granici između lica i mozga', dodaje prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike uha, grla, nosa i glave i vrata. Takvu je operaciju nedavno prošla i mlada Riječanka, Delfina. Mislila je da ima problem sa sinusima, a zapravo je imala tumor koji se vrlo brzo širio.

'Kad sam dobila prvi put taj nalaz u Rijeci, ja sam ono došla i pogledala: ma daj, šta je to? Ma mogu se oni zabuniti. Ja sam to tako svojima doma rekla', rekla nam je Delfina Vuković iz Rijeke. No, zabune na žalost, nije bilo. Tumor se morao odmah ukloniti, jer je Delfina mogla oslijepiti. Operacija je prošla uspješno. 'Ona je sad pri kraju tretmana zračenja, koji je uobičajen način liječenja ovakvog tipa tumora', rekao je dr. Martin Jurlina, pročelnik Odjela za kranilomaksilofacijalnu kirurgiju.

Ono što je vrlo važno, na licu nema ožiljaka. 'Razlika za pacijente je ogromna zato što je oporavak brži, nema unakaženja. Znači, nema bespotrebnog, što mi kažemo, trošenja zdravog tkiva kako bi pristupili tumorskom polju', dodaje dr. Jurlina.

Unazad pet godina, KBC Zagreb jedini u Hrvatskoj koristi robotsku kirurgiju za ovakvu vrstu operacije. 'Nitko u Hrvatskoj tko ima potrebu za takvom vrstom operacije ne mora ići više vani. Dakle, niti na teret hrv. države, odnosno HZZO-a', ističe dr. Prgomet.

Tu je sreću imala mlada Delfina. 'To je najvažnije da se vratio osmijeh i pozitiva! Uvijek sam bila takva pa mi je to bilo i najvažnije', rekla nam je. Jer s osmijehom i oporavak je brži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju