Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izloženost nekim industrijskim kemikalijama povezana je sa smanjenim brojem novorođene ženske djece, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta Emory u Atlanti.


Časopis Environmental Health objavio je rezultate o utjecaju kemikalije PBB, koja se koristi u proizvodnji plastike, elektronike i tekstila i kemikalije PCB koja se koristi u nizu proizvoda - od fluorescentnih rasvjetnih tijela, izolacije, insekticida itd. Iako je njihova uporaba u međuvremenu zabranjena, one su i dalje prisutne u okolišu, a mogu se akumulirati u masnom tkivu sisavaca, riba i ptica.

Vezani članci Otac djevojčice Nikoll koja je preminula zbog zlostavljanja Sud odbio žalbu: Otac malene Nikoll ostaje u istražnom zatvoru, objavljeni novi detalji strašnog zlostavljanja Marin Čilić (Foto: Instagram) Presretni Marin Čilić otkrio spol prvog djeteta kojeg čeka s voljenom suprugom Kristinom

Rezultati istraživanja su utemeljeni na analizi podataka prikupljenih u američkojdržavi Michigan u kojoj je 70-ih godina prošlog stoljeća određena količina ovih kemikalija pogreškom završila u stočnoj hrani pa je došlo do kontaminacije mesa, mlijeka i jaja. Prema nekim podacima, PCB i PBB utječu na razinu muških i ženskih spolnih hormona, pa istraživači zaključuju da to objašnjava dobivene rezultate.