Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izloženost nekim industrijskim kemikalijama povezana je sa smanjenim brojem novorođene ženske djece, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta Emory u Atlanti.


Časopis Environmental Health objavio je rezultate o utjecaju kemikalije PBB, koja se koristi u proizvodnji plastike, elektronike i tekstila i kemikalije PCB koja se koristi u nizu proizvoda - od fluorescentnih rasvjetnih tijela, izolacije, insekticida itd. Iako je njihova uporaba u međuvremenu zabranjena, one su i dalje prisutne u okolišu, a mogu se akumulirati u masnom tkivu sisavaca, riba i ptica.

Vezani članci Napad psa, ilustracija Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja" Klaićeva bolnica Udario dijete tupim predmetom jer je biciklom slučajno udarilo u kantu za smeće

Rezultati istraživanja su utemeljeni na analizi podataka prikupljenih u američkojdržavi Michigan u kojoj je 70-ih godina prošlog stoljeća određena količina ovih kemikalija pogreškom završila u stočnoj hrani pa je došlo do kontaminacije mesa, mlijeka i jaja. Prema nekim podacima, PCB i PBB utječu na razinu muških i ženskih spolnih hormona, pa istraživači zaključuju da to objašnjava dobivene rezultate.