Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanja pokazala

I od zraka koji udišete možete dobiti rak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća.

"Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak", kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio SZO-a.

On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. "Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka".

>> Obilježen Dan ružičaste vrpce

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama.

Stručnjaci SZO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od tisuću istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

SZO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak.

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

Prema IARC-u najzagađeniji gradovi su u Indiji i Kini.

Stručnjaci SZO-s kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura.

Komentirajući nalaze za BBC Julie Sharp iz britanskog instituta za rak kaže kako se rizik od zagađenja zraka mora staviti u perspektivu. "Dok zagađenje zraka umjereno povećava rizik razvoja raka pluća, drugi faktori imaju puno veći učinak na naš rizik pogotovo pušenje." (HINA)

Pročitajte i ovo Milan u smogu veliko zagađenje zraka VIDEO Uzbuna u susjedstvu: Uvedena djelomična zabrana dizelskih vozila, ali to nije sve Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene