Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća.


"Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak", kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio SZO-a.

On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. "Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka".

>> Obilježen Dan ružičaste vrpce

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama.

Stručnjaci SZO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od tisuću istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

SZO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak.

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

Prema IARC-u najzagađeniji gradovi su u Indiji i Kini.

Stručnjaci SZO-s kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura.

Komentirajući nalaze za BBC Julie Sharp iz britanskog instituta za rak kaže kako se rizik od zagađenja zraka mora staviti u perspektivu. "Dok zagađenje zraka umjereno povećava rizik razvoja raka pluća, drugi faktori imaju puno veći učinak na naš rizik pogotovo pušenje." (HINA)

Vezani članci Koronavirus Svjetska zdravstvena organizacija: ''Bilo bi nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine'' Slika nije dostupna 7 milijuna ljudi umrlo od zagađenja zraka 2012.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook