Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj nedostaje liječnika, ponajviše u bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je prije nekoliko dana donošenje nacionalne strategije za borbu protiv smanjenja broja liječnika, upozorivši da je taj nedostatak naročito vidljiv u bolnicama, gdje je u pojedinim granama medicine između 70 i 80 posto liječnika specijalista starije od 50 godina.

U hrvatskim bolnicama radi oko 7.000 liječnika, a samo u četiri osnovne grane medicine - internoj, kirurgiji, ginekologiji i pedijatriji, nedostaje 925 specijalista. Umjesto potrebnih 2.831 liječnika u bolnicama radi samo 1.906 liječnika iz te četiri specijalnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Ilustracija REZULTATI ISTRAŽIVANJA Objavljene liste najboljih hrvatskih bolnica: One najveće nisu ni blizu vrha

Podaci HLK-a pokazuju da nedostaje 328 internista, 319 kirurga, 209 ginekologa te 69 pedijatara, a prema podacima Hrvatskog društva za anesteziologiju, u bolnicama nedostaje i oko 350 anesteziologa.

Istodobno, na specijalizaciji je trenutno 1.700 mladih liječnika, čiji broj nije dovoljan i kojima će trebati još godine da steknu potrebno znanje i iskustvo u radu.

Manjak liječnika bi za Hrvatsku mogao biti dugoročan problem, na što upozorava sve manji interes mladih za studij medicine, jer 1990. godine za jedno upisno mjesto natjecalo sedam a danas svega 2,2 kandidata. To prati i negativna selekcija, odnosno niže prosječne upisne ocjene.

Predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo smatra da država nužno treba donijeti mjere za stimuliranje ostanka liječnika u bolničkom sustavu.

Prije svega to znači poboljšanje njihova materijalnog položaja, koji je slabiji nego u nekim drugim profesijama, poput sudačke, tvrdi Minigo. Također treba poboljšati uvjete rada, usvojiti norme i standarde za pružanje zdravstvene zaštite te uvesti stimulativne mjere za napredovanje u struci.

"Plaća liječnika specijalista nakon 12 godina školovanja iznosi oko 9.000 kuna, a mi se zalažemo da bude 20.000 kuna. Liječnike destimulira i cijena usluge, jer jedan specijalistički pregled HZZO plaća svega 49 kuna", kaže Minigo. Realno bi pregled trebao stajati između 220 i 300 kuna, no u HLK-u su svjesni da to trenutno nije moguće platiti.
Hrvatska je s 276 liječnika na 100.000 stanovnika ispod prosjeka tranzicijskih zemalja i zemalja Europske unije (EU), a Komora upozorava da se nakon ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati veće migracije mladih hrvatskih liječnika u bogatije zemlje. Istodobno, to bi moglo značiti i potencijalni dolazak u Hrvatsku liječnika s istoka.

Broj liječnika na 100.000 stanovnika varira među državama - najviše ih je u Italiji - 500, slijede Norveška, Španjolska i Bjelorusija sa 400, a 22 države, među kojima su Belgija, Češka, Madžarska, Slovačka i Litva, imaju iznad 300 liječnika na 100.000 stanovnika.

Pokazalo se da u pojedinim zemljama EU postoji interes za uvozom liječnika, te istodobno povećani interes među liječnicima novoprimljenih zemalja za odlazak na rad u stare zemlje članice. U Norveškoj je tako slobodno više od 500 liječničkih mjesta, a među liječnicima koji su se u posljednje vrijeme zaposlili u toj zemlji, petina ih je iz istočne Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene