Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog smanjene gustoće kostiju u Hrvatskoj se godišnje zabilježi oko 6000 prijeloma vrata bedrene kosti (kuka), najčešće u žena ali i u muškaraca starijih od 50 godina, što je najopasniji osteoporični prijelom koji može dovesti do invalidnosti i smrti.


Zbog smanjene gustoće kostiju rizik od prijeloma u Europi ima svaka druga žena i svaki peti muškarac iznad 50 godina, pa zbog raširenosti osteoporozu nazivaju i epidemijom 21. stoljeća, istaknuo je u petak prof. Mirko Koršić na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana osteoporoze, koji se obilježava 20. listopada.

Vezani članci Kuhanje za umirovljenike - 5 Kako se uz mala primanja kvalitetno hraniti? Splitski umirovljenici učili kako jesti jeftino, a zdravo Slika nije dostupna 'Rendgen ne liječi sve lomove'

Osim prijelom kuka najčešći su prijelomi zapešća i kralježnice.

Kod žena se rizik od prijeloma zapešća znatno povećava u prvih 5 godina nakon menopauze, a najveći je u dobi između 60 i 70 godina.

Osteoporoza se može spriječiti zdravim načinom života, tjelesnom aktivnošću te dovoljnim unosom kalcija i D vitamina.

Bolest se danas liječi lijekovima iz grupe bisfosfonata.

Prof. Božidar Ćurković upozorio je na glukokortikoidnu osteoporozu koja se javlja kao posljedica uzastopnog uzimanja hormona kortikosteroida, te je stoga pozvao na oprez pri njihovu prepisivanju i korištenju.

Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeće kostiju i zglobova 2000. - 2010." organizira obilježavanje Svjetskoga dana osteoporoze u subotu, 6. listopada, na Trgu bana Jelačića od 10 do 18 sati.

Tom prigodom svi građani stariji od 50 godina života moći će besplatno izmjeriti gustoću kostiju te dobiti edukativne brošure o osteoporozi koje izdaju udruge pacijenata.

Slične akcije u povodu Dana osteoporoze u subotu će se održati i u drugim hrvatskim gradovima - Osijeku, Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu.

Koordinator Nacionalnog odbora akademik Marko Pećina ističe kako će tijekom listopada biti organizirano niz edukativnih aktivnosti za građane i stručnjake s ciljem podizanja javne svijesti o ozbiljnosti te bolesti te informiranja o novostima u prevenciji i liječenju osteoporoze.