Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hormonske terapije treba izbjegavati nakon menopauze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hormonalna nadomjesna terapija (HNT) ne bi se trebala prepisivati ženama koje su davno izašle iz menopauze, ali je bitno manje opasna za mlađe žene.

Istraživanje potvrđuje da ta terapija predstavlja veću opasnost
kardiovaskularnih tegoba (infarkta, angina pectoris, tromoboze i plućne embolije) kod žena koje počinju HNT petnaestak godina nakon ulaska u menopauzu.

Pročitajte i ovo Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Juncker: "Ulazak u EU 2025. moguć za sve zemlje zapadnog Balkana" Slika nije dostupna Članstvo u EU Četvrta godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju: Evo kako je to izgledalo

Ali situacija je bitno drugačija za žene koje počinju hormonalnu terapiju estrogenom i progesteronim na početku menopauze i one bi mogle imati puno koristi na kardiovaskularnom planu, prema nedavnim istraživanjima, rezimiraju znanstvenici.

Žene koje počinju hormonalnu terapiju manje od deset godina od početka menopauze mogle bi imati manje kardiovaskularnih tegoba od onih koje počinju takav tretman kasnije, prema radovima objavljenim u travnju u Journal do the America Medical Assotiation (JAMA)

Suprotno kliničkim studijama koje govore u prilog učinkovitosti HNT-a u otklanjanju simptoma koronarnih bolesti, podaci iz studije Women's Health Initiative (WHI) ukazuju na mogući nepovoljan učinak na kardiovaskularna oboljenja povezan s primjenom HNL-a, što je potaknulo milijune žena u svijetu da prekinu HNT. Iako su rezultati studije WHI značajni, za optimalnu objektivizaciju procjene rezultata studije potrebno je razmotriti razdoblje u kojem je liječenje započeto.

Istraživanje WISDOM (Women's international study of long duration eestrogen after menopause) započeto 1999. godine zahvaća više tisuća žena u Velikoj Britaniji, Novom Zelandu i Australiji i zbog mjera opreza također je prekinuto 2002.

Rezultati istraživanja se odnose na 63-godišnje žene, koje su u menopauzi petnaestak godina.

U usporedbi s 2.200 žena koje su primale placebo, 2.196. žena koje su dobile hormonalnu terapiju estrogenom ždrijebnih kobila, imale su više karidovaskularnih smetnji (0 u prvoj skupini, 7 u drugoj) i venskih tromoboza i plućnih embolija (3 prema 22) što predstavlja "značajno povećanje" opasnosti, drže znanstvenici.

Ne postoji značajna razlika između dvije skupine u pogledu broja oboljenja od raka (25 prema 22), moždanih udara i drugih moždanovaskularnih bolesti (19 prema 14), fraktura (58 prema 40) ili smrti (5 prema 8).

Usporedba između žena koje su pod kombiniranim tretmanom (estrogeni + progestativ) i žena pod tretmanom samo na bazi estrogena ne pokazuje "značajne razlike".

"Zdrave žene na početku menopauze nisu ugrožene, bez obzira uzimaju li hormone ili ne", drži dr Helene Roberts (Sveučilište Aucklanda) i nastavlja da rezulatati istraživanja ne mijenjaju dosadašnje preporuke: ograničiti trajanje HNT-a sa slabijim dozama koje omogućuje izbjegavanje valova vrućina i noćna znojenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene