Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glaxosmithkline traži stavljanje u promet Cerivarixa, cjepiva za HPV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline predala je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode zahtjev za odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv raka maternice Cervarix, priopćeno je iz GSK-a.

Cervarix služi za prevenciju raka vrata maternice i prekanceroznih lezija povezanih s najčešćim tipovima humanog papiloma virusa tipa 16 i 18, koji uzrokuju oko 70 posto slučajeva te bolesti. 

Pročitajte i ovo Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču" Slika nije dostupna Odluka farmaceutskog diva Ovo do sada nije viđeno u farmaceutskoj industriji!

Cervarix je formuliran s novim patentnim pravima, zaštićenim
adjuvantnim sustavom, osmišljen da snažnije potakne imunološki odgovor i produlji trajanje zaštite od infekcije tipovima virusa koji uzrokuju rak.

Predana dokumentacija uključuje podatke iz kliničkih ispitivanja kod gotovo 30.000 žena u dobi od 10 do 55 godina širom svijeta. Priloženi su i podaci iz najvećeg kliničkog ispitivanja koje je pokazalo da je cjepivo visoko djelotvorno i dobro podnošljivo, navodi se u priopćenju.

Cervarix je odobren u cijeloj Europskoj uniji, te Australiji i
Azijsko-pacifičkoj regiji, dok se očekuje njegovo odobrenje u SAD, Japanu, Latinskoj Americi i zemljama Afrike.

U Hrvatskoj je dosad za prevenciju raka vrata maternice odobreno cjepivo Gardasil farmaceutske tvrtke MSD, s kojim je nedavno započelo cijepljenje djevojaka radi zaštite od te opake bolesti.

Rak vrata maternice globalni je zdravstveni problem jer se godišnje u svijetu otkrije 500.000 novih slučajeva. To je drugi najčešći oblik raka i treći vodeći uzrok smrti u žena širom svijeta. Procjenjuje se da svake godine od te bolesti umire 270.000 žena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene