Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija za lijekove poručuje

'Cjepivo protiv svinjske gripe je djelotvorno i sigurno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH potvrdila je danas da je cjepivo protiv pandemijske gripe, Focetria, sigurno za primjenu, djelotvorno u borbi protiv virusa gripe A (H1N1) i kvalitetno.

Iz Agencije poručuju, u povodu netočnih informacija iznošenih u javnost posljednjih dana, da raspolažu apsolutno svim podacima vezanim za kvalitetu, sigurnost i djelotvornost cjepiva. 'Cjepivo je u potpunosti sigurno za primjenu i ne očekuju se ozbiljnije nuspojave na njega', stoji u priopćenju što ga je potpisao ravnatelj doc. Siniša Tomić. Agencija za lijekove do danas je zaprimila samo jednu prijavu nuspojave na cjepivo Focetria, a riječ je o blagoj i o očekivanoj nuspojavi (umjereno povišena temperatura do 38 stupnjeva Celzijevih) koja je navedena i u uputi o cjepivu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Hoćete li se cijepiti protiv gripe? Pogledajte kako su građani glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza

>> Kamo će Hrvatska s neiskorištenim cjepivom?

Iz Agencije također poručuju da cjepivo protiv pandemijske gripe ne sadržava živi virus nego samo jedan mali dio mrtvog virusa (protein na vanjskoj membrani) te da su način i tehnologija proizvodnje pandemijskih cjepiva istovjetni tehnologiji kojom se proizvode cjepiva protiv sezonske gripe. Sve tvari korištene u njegovoj proizvodnji dobro su poznate i koriste se dugi niz godina, ističe se u priopćenju. 'Tvrdnja da cjepivo nije ispitano nije točna. Ono je čak ispitano na većem broju osoba nego što se ispituju cjepiva za sezonsku gripu kojima se građani svake godine cijepe. Cjepiva protiv gripe spadaju u skupinu najsigurnijih cjepiva uopće i s najmanje nuspojava. U svijetu je više od 65 milijuna ljudi cijepljeno protiv pandemijske gripe', poručuju iz Agencije.

Prijavljene nuspojave blage i poznate

Podsjećaju da je kakvoću cjepiva, njegovu djelotvornost i sigurnost potvrdila je i Europska agencija za lijekove a do sada je u zemljama Europske unije primijenjeno 4,5 milijuna doza cjepiva Focetria. 'U EU nije prijavljena niti jedna neočekivana ozbiljna nuspojava koja bi se mogla povezati s primjenom cjepiva. Prijavljene su nuspojave koje sve redom spadaju u kategoriju blagih i poznatih - vrućica, mučnina, glavobolja, alergijska reakcija te bol i crvenilo na mjestu primjene'. U Agenciji ističu kako u potpunosti poznaju sastav cjepiva i svi građani RH sastav cjepiva mogu vidjeti u uputi o lijeku koja je apsolutno svima dostupna preko internetskih stranica Agencije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene