Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki reumatski bolovi u zglobovima mogu se ublažiti kontroliranim gladovanjem, vidi se iz studije provedene na sveučilištu Friedrich-Schiller u Jeni.


Gladovanje uz sokove pod liječničkim nadzorom pomoglo je nekim pacijentima da u 15 dana drastično ublaže bol u zglobovima, pokazala je studija. Funkcija zgloba popravila se, kao i opće stanje pacijenata.

Vezani članci Ivona Poljak Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor” Slika nije dostupna Nije svaka dijeta muka: Savjeti kojih se svi mogu lako pridržavati!

Studiju je proveo sveučilišni Centar za prirodno liječenje, a sudjelovalo je 36 muškaraca i žena s reumatskim artritisom u koljenima, kukovima ili prstima ruku. Pregledani su prije i nakon gladovanja.

Uočena je veza između prehrane i degeneracije. Konzumiranje hrane životinjskoga podrijetla potiče stvaranje arahidonske kiseline što može voditi u infekciju.

Pozitivno djelovanje liječenja nastavilo se i tri mjeseca nakon
studije, tvrde stručnjaci. Pacijenti su pomoću dijete živjeli bez
lijekova za bolove ili su smanjili broj tableta koje uzimaju. No
stručnjaci preporučuju da se dijeta provodi isključivo pod liječničkim nadzorom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju