Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon dokazano

Fotografije hrane potiču osjećaj gladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gledanje fotografija s ukusnom hranom potiče hormon koji regulira apetit te psihičke procese koji su povezani s metabolizmom i mogu dati lažan osjećaj gladi.

Znanstvenici su po prvi put uspjeli dokazati da fotografije s ukusnom hranom uzrokuju lažan osjećaj gladi, piše Medical Daily.

Pročitajte i ovo Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru Slika nije dostupna ZAPADNA AFRIKA Rat u Ukrajini dodatno uzima svoj danak: 27 milijuna ljudi suočeno s najgorom nestašicom hrane u povijesti

Istraživači s Instituta Max Planck za psihijatriju istražili su molekularne procese za kontrolu potrošnje hrane ispitivanjem razine različitih hormona u krvi zdravih muških ispitanika. Posebnu su pažnju obratili na razinu grelina, leptina i inzulina u trenutku kada im je pokazana fotografija s hranom i kada im je pokazana fotografija s nejestivim objektima.

Otkriveno je da koncentracija grelina, hormona koji je zadužen za poticanje gladi, značajno u krvi poraste, kao odgovor na vizualnu stimulaciju slikom hrane.

Utjecaj vanjskih čimbenika

'Rezultat studije je po prvi put pokazao da je oslobađanje grelina u krvi pod utjecajem vanjskih čimbenika. Naš mozak pod utjecajem vizualnih čimbenika šalje podatke koji potiču apetit. Ovim mehanizmom možemo poželjeti komad torte samo dva sata nakon doručka', tvrdi Petra Schüssler, znanstvenica iz Max Planck instituta.

Znanstvenici kažu kako je psihološki mehanizam odgovoran za održavanje tjelesne energije, no kako i vanjski faktori mogu imati utjecaj na potrošnju hrane. Opasnost od izlaganja takvim fotografijama će rezultirati potrošnjom hrane koja nije potrebna za održavanje tjelesne energije. Stoga znanstvenici ljudima koji imaju problema s kilažom preporučuju izbjegavanje gledanja fotografija s ukusnom hranom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene