Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli oživjeti 30 tisuća godina star virus koji je pronađen zamrznut u dubokim slojevima sibirskog trajnog ledenog pokrova a koji je, nakon što se odledio, postao ponovno zarazan, prenosi BBC.


Francuski znanstvenici kažu da virus ne predstavlja opasnost za ljude ili životinje no i drugi virusi mogli bi se osloboditi otapanjem leda. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vezani članci Labudovi, ilustracija Potvrđena ptičja gripa, građani u strahu: ''Simptomi su respiratornog karaktera, šmrcanje, kašljucanje i povećana temperatura'' Bikini u Sibiru Za njih nema zime: U bikinijima i donjem rublju istrčali na -39 stupnjeva kako bi proslavili rođendan

"Ovo je prvi puta da smo vidjeli virus koji je još uvijek zarazan nakon toliko vremena", kazao je profesor Jean-Michel Claverie iz nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) s francuskog sveučilišta Aix-Marseille.

VIDEO Ovako bi se proširila globalna pandemija

Virus Pithovirus sibericum pronađen je na dubini od 30 metara u zaleđenom tlu i pripada rodu divovskih virusa otkrivenih prije deset godina. Toliko su veliki da ih se, za razliku od drugih virusa, može vidjeti mikroskopom.

Virus koji je zadnji puta zarazio nekoga prije 30 tisuća godina u laboratorijskim je uvjetima oživio. Testovi pokazuju da napada jednostanične amebe ali ne može zaraziti ljude ili životinje.

Znanstvenica Chantal Abergel sa CNRS-a kaže kako virus ulazi u stanicu amebe umnožava se i na kraju ubije tu stanicu. On može uništiti amebu no neće zaraziti ljudsku stanicu.

Stručnjaci vjeruju da se u sibirskom ledenom pokrovu skrivaju i drugi virusi. Claverie kaže kako bi primjerice drevni sojevi iskorijenjenih malih boginja mogli predstavljati opasnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook