Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FAO: Virus H5N1 mogao bi postati endemski u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naizgled zdrave patke i guske mogle bi na piliće prenijeti virus H5N1 koji bi tako postao endemski u Europi, što bi "otvorilo novo poglavlje u razvoju" bolesti ptičje gripe, upozorila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Govoreći o "prijetećoj opasnosti" FAO je u priopćenju upozorio da bi se "virus ptičje gripe H5N1 u nekim dijelovima Europe mogao udomaćiti među pilićima, patkama i guskama".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi slučaj ptičje gripe u Minamaru Slika nije dostupna Na jugu Rusije uginulo 35 tisuća peradi

Virus bi na piliće mogle prenijeti naizgled zdrave patke i guske iz uzgoja "i tako odigrati važniju ulogu u preživljavanju virusa nego što im se prije pripisivalo. 

Potraga za virusom u zemljama u kojima ima mnogo pataka i gusaka morala bi se hitno pojačati", kaže FAO.

Vezu između domaćih pataka, gusaka i pilića mnogi stručnjaci drže jednim od glavnih faktora ptičje gripe koja je visoko patogena u zemljama u koje je virus donesen, podsjeća UN-ova agencija sa sjedištem u Rimu.

"Čini se da se bez buke i u samom srcu Europe otvara novo poglavlje u razvoju ptičje gripe", tvrdi Joseph Domenech iz FAO-a.

Potkraj kolovoza njemački su znanstvenici otkrili virus H5N1 na uginulim patkama iz uzgajališta.

Domenech je naglasio da se Europa mora pripremiti na "borbu protiv novoga vala ptičje gripe, uspije li se virus održati tokom cijele godine među peradi iz uzgoja".

"Zemlje koje imaju mnogo domaćih pataka i gusaka u srednjoj i zapadnoj Europi kao i na području Crnoga mora, morale bi izvući pouke iz njemačkoga slučaja i ne ograničiti se na potragu za virusom samo među pilićima", naglasio je.

Stručnjaci iz FAO-a upozoravaju kako "nije nemoguće da Europom kruži više virusa nego što sada mislimo".

To ne znači da je virus jako raširen u europskim zemljama, odnosno u većini zemalja ga nema, no "postojanje neotkrivenih žarišta u zemljama gdje ima mnogo ptica koje žive uz vodu može predstavljati trajan rizik", upozoravaju iz FAO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene