Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Epidemija pretilosti proširila se na siromašnije zemlje, gdje pogađa gotovo sve bogate osobe, a siromašni u tim zemljama i dalje su pothranjeni.


Nasuprot tomu, prekomjerna težina više pogađa siromašne građane bogatih zemalja, kao što je slučaj u SAD-u. 'Mnogo je rasprava o tome kako se problemi pretilosti i prekomjerne težine sada šire na siromašne zemlje i zemlje u razvoju', rekao je S.V. Subramanian, profesor s Fakulteta za javno zdravstvo na Harvardu koji je vodio istraživanje.

Vezani članci Debljina, ilustracija Ogroman problem kod trećine djece i više od polovice odraslih tijekom pandemije: "To je drugi faktor za teži oblik bolesti, odmah nakon dobi" Ilustracija (Foto: Thinkstock) U svijetu nikad više milijardera – Objavljeni novi podaci o raspodjeli svjetskog bogatstva

U istraživanju, objavljenom u časopisu 'American Journal of Clinical Nutrition', Subramanian je s kolegama proučavao težinu više od pola milijuna žena u 54 zemlje u razvoju od 1994. do 2008. Općenito su utvrdili da je otprilike četvrtina žena bila debela, s tim da je stopa pretilosti varirala od zemlje do zemlje - tri od četiri žene u Egiptu do samo šest posto u Etiopiji.

>> Hrvati su deveta najdeblja nacija na svijetu

Ono što je važnije jest činjenica da je s rastom prihoda i izobrazbe rasla i težina. Onima koji su pripadali četvrtini bogatih prijetila je dva puta veća opasnost od pretilosti nego onima u donjoj četvrtini. Istodobno, znatan postotak stanovništva, često veći od onog pretilog, i dalje pati od pothranjenosti.

'S jedne strane imamo stanovnike koji moraju povećati unos kalorija, a s druge imamo bogate ljude koji jedu previše', istaknuo je Subramanian. Za predebele autor studije predlaže izobrazbu u školskom sustavu i u medijima, a pitanje siromašnih, kako ističe, složenije je i ne može se svesti samo na pojačan unos hrane. (HIna)